Σε συναγερμό εξακολουθεί να βρίσκεται ο Λευκός Οίκος για το θέμα της Ελλάδας αφού σύμφωνα με πληροφορίες συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στις 6 Αυγούστου με συμμετοχή 40 παραγόντων της Ομογένειας!
Επαφές παραγόντων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ είχαν λάβει χώρα στις 15 και 16 Ιουλίου.
Ο λόγος της πρωτοφανούς αυτής κινητοποίησης είναι απλός: Το νέο Μνημόνιο-διάρκειας 30 ετών, όπως είπε ο Γ.Σταθάκης, θα γονατίσει την Ελλάδα σε οποιαδήποτε τομέα έχει απομείνει και θα αφαιρέσει από την χώρα την δυνατότητα να σηκώσει “κεφάλι” για δεκαετίες.
Οι ΗΠΑ που ανησυχούν για τις γεωπολιτικές διαστάσεις του ελληνικού ζητήματος θα εξετάσουν στρατιωτική και επενδυτική συνδρομή ώστε να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια!
Υπενθυμίζουμε ότι ο Αμερικανός Μορίς Όστφελντ, ένας από τους οικονομικούς συμβούλους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αναλαμβάνει επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως ανακοίνωσε ο διεθνής οικονομικός οργανισμός.
Ο 63χρονος Όστφελντ, που είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, θα αντικαταστήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου τον Γάλλο Ολιβιέ Μπλανσάρ που κατείχε τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Η σχετική πρόσκληση του Λευκού Οίκου, αναφέρει ότι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις ΜακΝτόνα και ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης – μεταξύ άλλων κι η αρμόδια για τους χειρισμούς της Ελλάδας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Κάρολιν Ατκινσον – θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα με τους παράγοντες της Ομογένειας.
Μεταξύ των καλεσμένων είναι ο Τζέιμς Τσάνος, ο Φιλ Αγγελίδης, ο Εντι Ζεμενίδης, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο Εντι Μανάτος, ο Αντζελο Τσακόπουλος κ.α.
Στις επαφές τους με παράγοντες της Ομογένειας, στις 15 Ιουλίου, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ζητούσαν ιδέες για τρόπους βοήθειας προς την Ελλάδα, τόσο με ανθρωπιστική βοήθεια, όσο και σε στρατιωτική για κάλυψη αναγκών και προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τεχνική βοήθεια για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Οι ομογενείς είχαν στείλει το μήνυμα ότι με την άσχημη μεταχείριση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους, θα πρέπει οι ΗΠΑ να ηγηθούν των προσπαθειών να βοηθήσουν την επί μακρόν σύμμαχό τους.
«Αυτή είναι η πρώτη σε σειρά συνομιλιών για την οικονομική κατάσταση της χώρας κι οι σκέψεις σας είναι κρίσιμες στην πορεία», αναφέρει η πρόσκληση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ειδικό φόρουμ για την Ελλάδα, με διάφορους ομιλητές που θα διερευνήσουν πτυχές της κρίσης και τρόπους για βοήθεια στην Ελλάδα να ανταπεξέλθει των ανθρωπιστικών πτυχών της κρίσης, να κάνει μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσει επενδύσεις, διοργανώνει στην Ουάσιγκτον τις 30 Σεπτεμβρίου η Ομάδα Ελληνικών Θεμάτων του Κογκρέσου (Hellenic Caucus), με συμπροέδρους τον Κώστα Μπιλιράκη και την Καρολίν Μαλόνι.
Οι πληροφορίες μιλούν για τριήμερο φόρουμ, με στόχο την ευαισθητοποίηση του Κογκρέσου και της κυβέρνησης.
Όλα αυτά φυσικά συμβαίνουν στον απόηχο της δήλωσης του Υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, ότι το νέο δάνειο-ουσιαστικά νέο μνημόνιο- θα είναι τριακονταετούς διάρκειας από τον ESM.
Ο κύριος Σταθάκης επισημαίνει ότι με τη συμφωνία επέρχεται μίνι αναδιάρθρωση χρέους, καθώς θα εξαγοραστούν έτσι προηγούμενα δάνεια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
«Η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά βιώσιμη οικονομικά, επειδή απομακρύνει τον κίνδυνο του Grexit, προβλέπει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και ένα επιπλέον αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο –με ορίζοντα 30ετίας– από τον ESM, που θα αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ», τονίζει ο κ. Σταθάκης.
«Πρόκειται άρα για μια μίνι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει προοπτική για μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που ζητάει εδώ και καιρό και το ΔΝΤ», λέει ο υπουργός.
«Παρ’ ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τα Μνημόνια 1 και 2, τα οποία περιελάμβαναν δημοσιονομική προσαρμογή 15% του ΑΕΠ σε διάρκεια 4ετίας και μειώσεις συντάξεων και μισθών που κυμαίνονταν από 30% έως 40%», σημειώνει.
«Αντίθετα, προβλέπονται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα επιτευχθούν σταδιακά μέχρι το 2018 και υπάρχει ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε έως εκεί. Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ετησίως», δηλώνει.
Τέλος, προαναγγέλλει αλλαγές στο ΕΣΠΑ και ολοκλήρωση του νέου Επενδυτικού Νόμου τον Οκτώβριο.