> Voliotaki: Κατάντια – Αδειάζει η Ελλάδα από ιατρούς -Τα καλύτερα μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό!!‏

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Κατάντια – Αδειάζει η Ελλάδα από ιατρούς -Τα καλύτερα μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό!!‏

giatros

Υπάρχουν κάποιοι αριθμοί, οι οποίοι προκαλούν θλίψη όταν αναλογιζόμαστε το μέγεθος τους

Από το το 2010 έως σήμερα έχουν φύγει για το εξωτερικό μόνο από την Αθήνα 7.581 γιατροί. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και φυσικά προκαλούν μεγάλη θλίψη!!!
Για παράδειγμα, ας δούμε αγγελία που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο: «Μεγάλη πανεπιστημιακή κλινική στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης αναζητά ειδικευόμενο Ορθοπεδικής-Τραυματολογίας. Ένα από τα πιο φημισμένα κέντρα αποκατάστασης του ευρωπαϊκού κόσμου, με έδρα τη Λουκέρνη της Ελβετίας, επιθυμεί να προσλάβει έναν επιμελητή αθλητίατρο». 
Επίσης «Θέσεις εργασίας για αναισθησιολόγους και γιατρούς με εμπειρία στη γηριατρική σε κρατικά νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας (NHS)» ή «προσφορά εργασίας σε οικογενειακούς γιατρούς στη Σουηδία με μηνιαίες αποδοχές που φτάνουν τις 7.500 ευρώ».
Η μετανάστευση έχει γίνει μονόδρομος τα τελευταία χρόνια για νέους Έλληνες ειδικευμένους γιατρούς, όπως αποτυπώνεται από τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΙΣΑ, που το πρώτο εξάμηνο του 2015 έχει ήδη εκδώσει 790 πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις του ΙΣΑ, το τελευταίο δίμηνο υπάρχει αυξητική τάση στη μετανάστευση των γιατρών.
Οι περισσότεροι ειδικευμένοι που φεύγουν είναι χειρουργοί (36 το 2015), καρδιολόγοι (33), γυναικολόγοι (32) και αναισθησιολόγοι (30). Η πιο δημοφιλής χώρα είναι η Αγγλία, (399 έχουν φύγει το 2015) και ακολουθούν οι Γερμανία (83), Σουηδία (57), Κύπρος (50), Ελβετία (42) και ΗΠΑ (34). Εφέτος, 27 γιατροί επέλεξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εννέα τη Σαουδική Αραβία και δύο το Ντουμπάι.