> Voliotaki: Δεν πίνεις νερό; Θα προκαλέσεις ΤΡΟΧΑΙΟ ατύχημα – Μια νέα έρευνα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Δεν πίνεις νερό; Θα προκαλέσεις ΤΡΟΧΑΙΟ ατύχημα – Μια νέα έρευνα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

odhgos

Εάν είσαι αφυδατωμένος και οδηγείς, λειτουργείς όπως ένας ναρκομανής

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι οδηγοί που διανύουν πολύωρες αποστάσεις, χωρίς να έχουν ενυδατωθεί σωστά, κάνουν τον ίδιο αριθμό σφαλμάτων με κάποιον που οδηγεί υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών!
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Physiology and Behaviour” και πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα επιστημόνων από το Loughborough University, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενυδάτωσης.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές, πραγματοποίησαν για δύο ημέρες μία σειρά από ελέγχους σε άνδρες οδηγούς, με τη βοήθεια ενός προσομοιωτή οδήγησης. Οι εθελοντές οδηγοί, κατά τη διάρκεια της δοκιμής, χρησιμοποιήσαν τον προσομοιωτή σε 2 φάσεις, ενώ ενυδατώνονταν με 200mL υγρών/ώρα και 25mL υγρών/ώρα αντίστοιχα.
Η δοκιμή περιελάμβανε δύο ώρες μονότονης οδήγησης σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης, με αργοκίνητα οχήματα και τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Όταν οι οδηγοί ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι, έκαναν κατά μέσο όρο, 47 σφάλματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Οι ίδιοι οδηγοί όμως, όταν βρίσκονταν σε κατάσταση ήπιας αφυδάτωσης, έκαναν παραπάνω από το διπλάσιο αριθμό λαθών, αφού έφτασαν στα 101!
Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA), που αφορούν την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές, ανέρχονται περίπου στα 2 λίτρα για τις γυναίκες και στα 2,5 λίτρα για τους άνδρες και προστίθενται σε αυτά, το νερό από τις τροφές και τα άλλα ροφήματα.