> Voliotaki: Οι «βρωμιάρηδες» του Βόλου

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Οι «βρωμιάρηδες» του Βόλου

Του Γιώργου Μουλά
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΟΛΟΥ

Δανείζομαι την έκφραση αυτή του Δημάρχου κ. Μπέου, η οποία δηλώνει μια εύλογη οργή για όλους εκείνους, οι οποίοι ρυπαίνουν την θάλασσα με κάθε λογής απόβλητα αλλά και για εκείνους, οι οποίοι με τα λόγια και τις πράξεις τους ρυπαίνουν όχι μόνο τον Παγασητικό αλλά και όλη την καθημερινότητά μας στο Βόλο.

Για μεν τους πρώτους τους ασυνείδητους συμπολίτες μας, που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το περιβάλλον και τους συνανθρώπους τους, όλοι μας πιστεύω,
έχομε την άποψη, ότι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης πρέπει να πίπτει βαρύς.

Δεν έχομε ιδεί όμως αυτό να συμβαίνει μέχρι σήμερα. Στις λίγες περιπτώσεις εξιχνίασης των ρυπογόνων εστιών, οι κυρώσεις και τα πρόστιμα, που επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές, μάλλον σαν χάδια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Θλιβερό φαινόμενο, που παρατηρούμε χρόνια τώρα είναι το γεγονός, ότι οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν και ψάχνουν και όλο ψάχνουν να βρούν τις εστίες ρύπανσης και ποτέ δεν τις βρίσκουν. Αλλά και όταν τις βρούν είναι αμφίβολο αν τα πρόστιμα πληρώνονται και αν πραγματικά ανακόπτουν τις εγκληματικές ενέργειες των ρυπαντών, οι οποίοι συνεχίζουν απτόητοι.

Παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα, το τελευταίο, που αφορά την ρύπανση του Σεσκουλιώτη ακόμη ένα. Εδώ οι αρμόδιες Υπηρεσίες επί μήνες συνέχεια ψάχνουν αλλά άκρη δεν βγαίνει. Γιατί άραγε; Είναι τόσο ανίκανες ή κάτι άλλο συμβαίνει, που κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια;

Βέβαια, υπάρχουν και πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπως αυτές, που εισπράττομε όλοι κάνοντας την βόλτα μας στην παραλία από την δυσοσμία, που υπάρχει κατά περιοχές στη θάλασσα. Στις περιπτώσεις αυτές, έξ όσων γνωρίζω, κάποιοι ασυνείδητοι έχουν συνδέσει τις αποχετεύσεις των κτιρίων τους με το δίκτυο ομβρίων. Δύσκολο να βρεθεί λύση, δεν γνωρίζω όμως κάτι πρέπει να γίνει.

Ρυπάνσεις γενικά υπάρχουν πολλές από πλοία, σκουπίδια και άλλες αιτίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται αρμοδίως. Με τους άλλους όμως τους επικίνδυνους και συστηματικούς ρυπαντές τι θα γίνει;

Αναφέρομαι σε όλους εκείνους, οι οποίοι με αφορμή τα τελευταία γεγονότα του Βιολογικού Καθαρισμού, βρήκαν την ευκαιρία να λασπολογήσουν με όλο τον βόρβορο των δηλώσεων και των γραπτών τους. Με την ανόητη συμπεριφορά τους, διότι προφανώς περί ανόητων και ανίκανων ατόμων πρόκειται, κατάφεραν προς στιγμή να δημιουργήσουν τεράστιο θέμα στην πόλη μας.

 Ένα θέμα με μεγάλες επιπτώσεις, όχι μόνο στους απλούς πολίτες, που δεν πήγαν απλά για μπάνιο στις κοντινές παραλίες αλλά ένα θέμα, που ανέκοψε προσωρινά κάθε επαγγελματική δραστηριότητα σε παραθαλάσσιες επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχείων. Η ζημιά στην οικονομική ζωή της πόλης μεγάλη, προς τέρψη όλων αυτών των «βρωμιάρηδων», που λέει και ό Δήμαρχος.

Οι άνθρωποι, πολιτικά πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοσιογράφοι με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν δίστασαν να παραποιήσουν την πραγματικότητα, προκειμένου να πλήξουν την Δημοτική Αρχή Βόλου. Και τι δεν είπαν και τι δεν έγραψαν. Την ζημιά την έκαναν ενώ σήμερα, που έγινε γνωστό τι έχει συμβεί έχουν λουφάξει ή περί άλλων τυρβάζουν.

Αξιοθρήνητη κυρίως η στάση κάποιων ΜΜΕ και δημοσιογράφων, που ο Θεός να τους κάνει δημοσιογράφους, έστω και σήμερα, που δεν φροντίζουν να πάρουν πίσω όλες τις βρωμιές, που εξαπέλυσαν προ ημερών.

Είναι χιλιοειπωμένο από πολλούς, ότι σε μείζονα θέματα της πόλης μας όλοι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Το φαινόμενο αυτό στο Βόλο, ο ένας να θέλει να βγάλει το μάτι του άλλου άσχετα με το τι ζημιά προκαλεί, ειλικρινά δεν γνωρίζω αν συμβαίνει και σε άλλη πόλη.

Οι θλιβεροί αυτοί «βρωμιάρηδες», κατά την ρύση του κ. Μπέου, καιρός είναι να αλλάξουν ρότα. Και δεν το λέω αυτό γιατί έτσι με συμφέρει. Με την μέχρι τώρα με την στάση τους βοήθησαν τα μάλλα στην εξακόντιση του ποσοστού δημοφιλίας της Δημοτικής Αρχής από το 36% των εκλογών στο 54%, σύμφωνα με την έγκυρη δημοσκόπηση της ALCO. Μέσα στην εμπάθεια τους προκαλούν παράπλευρες ζημιές στην πόλη και τους συμπολίτες μας.

Τελειώνοντας, όλους αυτούς τους «βρωμιάρηδες» τους προτρέπω να σήμερα να κάνουν ένα μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά του Παγασητικού με την βυζαντινή καρκινική παραίνεση: «Νίψον ανομήματα μη μοναν όψιν»