> Voliotaki: Καταργεί τους μνημονιακούς νόμους στο χώρο της εργασίας με νομοσχέδιο ο Σκουρλέτης

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Καταργεί τους μνημονιακούς νόμους στο χώρο της εργασίας με νομοσχέδιο ο Σκουρλέτης

skourletisΑποκαθιστά το Υπ. Εργασίας το εργασιακό πλαίσιο που δέχθηκε πλήγμα από την οικονομική κρίση επαναφέροντας μέσω του νομοσχεδίου τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταργώντας τις μισθολογικές διακρίσεις ανάλογα με τις ηλικίες των εργαζομένων και επαναφέροντας σταδιακά τους μισθούς στα προ μνημονίου επίπεδα και θέτοντας ως στόχο την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας».
Νέο πλαίσιο στην αγορά εργασίας που χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση , έρχεται να θέσει το νομοσχέδιο...
του υπουργείου Εργασίας που αποκαθιστά τις Συλλογικές Συμβάσεις, αυξάνει σταδιακά ο κατώτατος μισθός, επαναφέρει τις “παγωμένες” τριετίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών (αφορά 1.000.000 εργαζόμενους) και να χτυπηθεί η “μαύρη εργασία”, αναμένεται να υπάρξει υπουργική απόφαση, ώστε να εφαρμοστεί διάταξη που κάνει υποχρεωτική την καταβολή των μισθών μέσω των τραπεζών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπ. Εργασίας, οι μειώσεις στους μισθούς με τις 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί κυμαίνονται από 10% έως 40%.

Σε οκτώ στις δέκα περιπτώσεις που οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί με ένωση προσώπων οι μισθοί υποχώρησαν στα 586 ευρώ.

Υπολογίζεται πως δύο στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα έχουνκαθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η καθυστέρηση φτάνει ακόμα και τα δύο έτη.

Σε οκτώ στις δέκα περιπτώσεις που οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί με ένωση προσώπων οι μισθοί υποχώρησαν στα 586 ευρώ.

Οι ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα αφορούν:

-Αύξηση του κατώτατου μισθού για τους άνω των 25 ετών εργαζόμενους από τα 586 στα 650 ευρώ τον Οκτώβριο.

-Αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους από τα 510 στα 650 ευρώ τον Οκτώβριο.
-Ξεπάγωμα των τριετιών – που με το ισχύουν καθεστώς- δεν μπορούν να αυξηθούν μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%. Ωστόσο για να δοθούν οι τριετίες θα πρέπει να υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας, δηλαδή να υπάρχει συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.
-Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από 1η Ιουλίου 2016.
-Αύξηση και του επιδόματος ανεργίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει καιτο επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο το επίδομα θα αυξηθεί κατά 11% και θα πάει στα 399 ευρώ.

Μετενέργεια, Επεκτασιμότητα Συμβάσεων, Διαιτησία

Οσον αφορά την μετενέργεια των συμβάσεων προβλέπεται πως «οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης, που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.

Η ως άνω παράταση αναστέλλεται σε περίπτωση προσφυγής στη διαδικασία Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Μετά την πάροδο του εξαμήνου οι όροι εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν έως ότου λυθεί η τροποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας».

Η επεκτασιμότητα των συμβάσεων, προβλέπει πως με απόφαση που εκδίδεται μετά από γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, ο υπουργός μπορεί να επεκτείνει και να κηρύξει υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ή επαγγέλματος συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 50% συν ένα των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος.

Παράλληλα προβλέπεται πως την επέκταση μπορεί να ζητήσει και αρμόδια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων ή των εργοδοτών με αίτηση της, που υποβάλλει στον υπουργό Εργασίας.

Τέλος με την πλήρη επαναφορά της Διαιτησίας προβλέπεται πως «η προσφυγή στη Διαιτησία γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με συμφωνία των μερών. Είναι δυνατή η προσφυγή στη διαιτησία μονομερώς : από οποιοδήποτε μέρος εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε ή απέρριψε την μεσολάβηση».

ΠΗΓΗ:www.newsbomb.gr