> Voliotaki: Ερώτηση της βουλευτού Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κατερίνας Παπανάτσιου προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ερώτηση της βουλευτού Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κατερίνας Παπανάτσιου προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ερώτηση, με θέμα τις απλήρωτες επιδοτήσεις από το 2012 των κτηνοτρόφων της Μαγνησίας που ασχολούνται με τη βιολογική κτηνοτροφία, κατέθεσε εχθές Πέμπτη 29 Απριλίου 2015 η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας του μέτρου 2.1.4 που περιλαμβάνει τις δράσεις «Βιολογική γεωργία», «Βιολογική κτηνοτροφία», «Μείωση της νιτρορύπανσης», «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».


Ενώ οι πληρωμές που αφορούν το πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας έχουν ολοκληρωθεί για το 2012 και εκκρεμεί για το 2013, οι πληρωμές για το αντίστοιχο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας εκκρεμούν από το 2012.

Ειδικότερα, οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή της Μαγνησίας που ασχολούνται με την βιολογική κτηνοτροφία και το πρόγραμμα «Διατήρηση απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων», του προαναφερθέντος μέτρου, «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007 – 2013, δεν έχουν πληρωθεί, από το 2012, τις επιδοτήσεις που προβλέπει η νομοθεσία και η ΚΑΠ.

Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω επιδοτήσεις δίνονται σαν απώλεια εισοδήματος και όχι σαν ενίσχυση, καθώς οι παραγωγοί αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία εισπράττουν αυτές τις ενισχύσεις για να αναπληρώσουν το εισόδημά τους.

Ενώ παράλληλα οι καθυστερήσεις των πληρωμών οδηγούν σε τραγική κατάσταση αυτές τις εκμεταλλεύσεις. Για τους λόγους αυτούς ερωτάται το αρμόδιο Υπουργείο σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να πληρωθούν οι οφειλόμενες ενισχύσεις