> Voliotaki: Ερωτηματικά για την ΕΛ.ΑΣ. μετά τον νέο θάνατο μετανάστη

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ερωτηματικά για την ΕΛ.ΑΣ. μετά τον νέο θάνατο μετανάστη


Oθάνατος από παθολογικά αίτια ενός ακόμα μετανάστη που κρατούταν σε κρατητήρια της αστυνομίας δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτήματα για την ΕΛ.ΑΣ., η οποία όχι μόνο εμφανίζεται ακόμα μια φορά να παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου σχετικά με την κράτηση, αλλά και επιπλέον να έχει σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας ως προς την ενημέρωση που παρέχει στην κυβέρνηση και στον Τύπο.

Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους τόσο την Εφ.Συν. όσο και, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής πως τους τελευταίους μήνες τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων χρησιμοποιούνται μόνο για προσωρινή κράτηση το πολύ τριών ημερών, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Και πως οι μετανάστες που κρατούνταν διοικητικά για πολλούς μήνες στις άθλιες συνθήκες των κρατητηρίων είτε αφέθηκαν ελεύθεροι είτε μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης. Δυστυχώς, η ΕΛ.ΑΣ. διαψεύστηκε με τον πιο τραγικό τρόπο.

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή από ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ , νεκρός είναι ο 21χρονος Μοχάμεντ Καμαρά από τη Γουϊνέα, ο οποίος συνελήφθη στην Πεύκη στις 7 Φεβρουαρίου και δύο μέρες αργότερα, στις 9 Φεβρουαρίου, μεταφέρθηκε στα κρατητήρια του ΑΤ Κηφισιάς. Σύμφωνα με την αστυνομία, παραπονέθηκε για την υγεία του και στις 18 Φεβρουαρίου το μεσημέρι μεταφέρθηκε στο Αμαλία Φλέμινγκ, όπου διαγνώστηκε με πολύ υψηλή τιμή σακχάρου. Νοσηλεύτηκε και πέθανε δύο μέρες μετά από παθολογικά αίτια. Τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να φανούν όταν βγουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας νεκροτομής.

Διαφορετική εκδοχή για τις συνθήκες μεταφοράς του στο νοσοκομείο δίνει η ΚΕΕΡΦΑ, παραθέτοντας ανακοίνωση γιατρών της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ- Νυστέρι που επικοινώνησαν με το δικηγόρο του νεκρού και με γιατρούς του Αμαλία Φλέμινγκ. Σύμφωνα με τους γιατρούς της Πρωτοβουλίας, ο 21χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με περιπολικό της αστυνομίας και όχι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση.

Η ανακοίνωση των γιατρών θέτει σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με το χειρισμό του ιατρικού περιστατικού από την αστυνομία:

«Από τις μέχρι τώρα τηλεφωνικές επικοινωνίες μας με συναδέλφους από το Αμαλία Φλέμιγκ και το δικηγόρο του αδικοχαμένου Μοχάμαντ βγαίνουν τα εξής ερωτήματα:

●  Ο ασθενής προσκομίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Αμαλία Φλέμιγκ με περιπολικό της αστυνομίας και όχι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Από πότε η αστυνομία εντελώς ανειδίκευτη και άσχετη με την ιατρική αναλαμβάνει την ευθύνη διακομιδής βαρέως πάσχοντων ασθενών (κώμα) από κρατητήρια σε νοσοκομεία; Είχαν εισαγγελική εντολή;
●  Στον ασθενή διαγνώστηκε άμεσα διαβητική κετοξέωση. Ρωτάμε πάλι: αφού η διαβητική κετοξέωση είναι επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 (και σπάνια του τύπου 2) έπαιρνε την ινσουλίνη του στο κρατητήριο;
●  Ο ασθενής, λέχθηκε, ότι ένα 24ωρο πριν τη μεταφορά του στο Αμαλία Φλέμιγκ είχε πάει πάλι με περιπολικό στο Σισμανόγλειο όπου έφυγε με χάπια για τη... δυσκοιλιότητα , ενώ την άλλη μέρα για 24ώρες βρισκόταν σε κώμα μέσα στο κρατητήριο .Ρωτάμε: Αληθεύει ότι πήγε στο Σισμανόγλειο; Και αν ναι του έγιναν απλές εξετάσεις αίματος τουλάχιστον, όπου εκεί θα φαινόταν οπωσδήποτε διαταραχή των επιπέδων της γλυκόζης, κετόνες κτλ; Και φυσικά ρωτάμε: τι περίμεναν ακριβώς 24ώρες οι αστυνομικοί για να τον πάνε στο Αμαλία Φλέμιγκ αν τον έβλεπαν σε κωματώδη κατάσταση μέσα στο κρατητήριο;

Τα παραπάνω ερωτήματα πρέπει άμεσα να βρουν επίσημη απάντηση γιατί τις τελευταίες βδομάδες στα ρατσιστικά στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δηλαδή, άνθρωποι εντελώς άδικα χάνουν τη ζωή τους με ευθύνη του κράτους και των ανθρωποφύλακων της ΕΛΑΣ .Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι ίδιες συνθήκες επικρατούν και στα κρατητήρια της αστυνομίας. Δεν αρκεί μονάχα να περιμένουμε την ιατροδικαστική απάντηση, χρειάζεται να διερευνηθούν τα παραπάνω και ενδεχομένως ακόμα περισσότερα ερωτήματα, γιατί ενώ όλοι οι άνθρωποι είναι στα χαρτιά ίσοι απέναντι σε ζητήματα υγείας, στην πράξη αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο ότι αν είσαι μετανάστης ή φτωχός εργάτης η ζωή σου δεν είναι ίδιας αξίας με τους υπόλοιπους».

Σε διαμαρτυρία-εκδήλωση μνήμης καλεί η ΚΕΕΡΦΑ το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, στη Πλατεία Αμερικής, στις 3.00 μ.μ.

Δημήτρης Αγγελίδης από efsyn