> Voliotaki: Ο Ομπάμα θα είναι τελικά ο διαμεσολαβητής; Τηλεφωνική συνομιλία Βαρουφάκη με τον αμερικανό ομόλογό του - Ο ρόλος των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ο Ομπάμα θα είναι τελικά ο διαμεσολαβητής; Τηλεφωνική συνομιλία Βαρουφάκη με τον αμερικανό ομόλογό του - Ο ρόλος των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις



- Τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Οικονομικών με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου
- Υποστήριξη φέρεται να ζήτησε ο Γιάννης Βαρουφάκης
- Η κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - δανειστών επηρεάζουν και την αμερικανική οικονομία, υποστηρίζουν αμερικανικοί κύκλοι
- "Υπέρ των μεταρρυθμίσεων οι ΗΠΑ, αλλά εναντίον της λιτότητας ο Ομπάμα", λέει με νόημα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
- Οι διάλογοι Τσίπρα με Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι και Σουλτς

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές εδώ και δύο ημέρες... δοκιμάζονται και παρά τις "πυροσβεστικές" δηλώσεις Τσίπρα στο Bloomberg, τις οποίες υποδέχτηκε με... θέρμη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση χρέους φαίνεται πως έχουν αντίκτυπο και στην αντίπεα όχθη του ατλαντικού.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του mega, ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, ΤΖακ Λίου, συνομίλησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάννη Βαρουφάκη.

Οι αμερικανοί δεν έδωσαν ακόμη τα επίσημα στοιχεία της συνομιλίας, ωστόσο όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός, ο Γιάννης Βαρουφάκης φέρεται να ζήτησε υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σύμφωνα πάντα με το mega, ο Γιάννης Βαρουφάκης ζήτησε παρέμβαση των αμερικανών στους ευρωπαίους, για να αλλάξουν στάση και να δώσουν την ευκαιρία για διαπραγμάτευση με την Αθήνα.

Τι λέει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, πάντως, προχώρησε σε μία δήλωση η οποία μοιάζει με προσπάθεια εμπλοκής των ΗΠΑ στην κρίση σχέσεων της Ελλάδας με τους δανειστές. Συγκεκριμένα, συνέδεσε την οικονομική και δημοσιονομική αστάθεια της Ευρώπης με την κρίση χρέους στην Ελλάδα και είπε ότι αυτή η αστάθεια έχει επιπλοκές και επιπτώσεις τόσο στην αμερικανική, όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας."Επομένως, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό σημαίνει συνεργασία και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές για να επανέλθει η Ελλάδα και η Ευρώπη σε τροχιά ανάπτυξης, διότι τελικά αυτό θα είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας", είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ακόμη πως η... επίσημη γραμμή των ΗΠΑ υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που δείχνει πως συντάσσονται με την στάση των δανειστών, ωστόσο σημείωσε πως ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είναι ενάντια στην λιτότητα, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί προς όφελος της πολιτικής που θέλει να ασκήσει.

Οι συνομιλίες Τσίπρα

Την ίδια ώρα και μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο Bloomberg, στις οποίες τόνισε πως κανείς δεν θέλει τη σύγκρουση, ο Έλληνας πρωθυπουργός αρχικά τηλεφώνησε στον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και οι δυο τους είχαν μία γενική συνομιλία, με τον Αλέξη Τσίπρα να του εξηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης που είναι μία αμοιβαία συμφωνία.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και παραδέχθηκε ότι υπήρξε κάποια ένταση στην συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ωστόσο του είπε ότι θα προχωρήσει τις διαδικασίες και πως δεν θέλει να δοθεί η αίσθηση για το αντίθετο.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είχε συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το δείπνο που είχε με Μέρκελ και Ολάντ για να του πει πως έγινε κουβέντα για την Ελλάδα, ωστόσο αυτή ήταν σε καλό κλίμα, ενώ τον διαβεβαίωσε πως Βερολίνο και Παρίσι περιμένουν τις ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.