Αναβρασμός, παρασκήνιο και κινητικότητα επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο ΠΑΣΟΚ αφού κοντοζυγώνουν οι εκλογές και οι εκκρεμότητες είναι πολλές.
Η κατηγορηματική διαβεβαίωση του Κ. Σημίτη ότι δεν βγαίνουν οι 180 ψήφοι πιστοποιούν και για τον πιο αισιόδοξο ότι το «όνειρο» των 180 ψήφων για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι... θερινής νυκτός και όλοι τρέχουν και δεν φτάνουν.
Η μεγαλύτερη από όλες τις εκκρεμότητες είναι το αν τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποφασίσει το μεγάλο διαζύγιο εγκαταλείποντας το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, ο ίδιος υπήρξε πρόεδρός του για 7 χρόνια και ως επικεφαλής του τον ανέδειξε στη θέση του πρωθυπουργού, προκειμένου να δημιουργήσει νέο πολιτικό φορέα.
Η μεγαλύτερη από όλες τις εκκρεμότητες είναι το αν τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποφασίσει το μεγάλο διαζύγιο εγκαταλείποντας το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, ο ίδιος υπήρξε πρόεδρός του για 7 χρόνια και ως επικεφαλής του τον ανέδειξε στη θέση του πρωθυπουργού, προκειμένου να δημιουργήσει νέο πολιτικό φορέα.
Οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου σε συνεχείς συσκέψεις, συναντήσεις και επαφές ζυγίζουν τα δεδομένα για τη δημιουργία νέου πόλου, αφού δεν διαπιστώνουν σημεία σύγκλισης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το γυαλί έχει ραγίσει οριστικά και δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για επάνοδό τους στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου.
Ο ΓΑΠ… κινείται
Στις συσκέψεις και τις παρασκηνιακές διεργασίες, που πυκνώνουν όσο περνούν οι μέρες, οι συμμετέχοντες έχουν εκφράσει την άποψη ότι με τόσο αγώνα που κάνουν κατά του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Παράταξης θα θεωρηθεί ως έσχατη υπαναχώρηση και ουσιαστική πολιτική ήττα η αποδοχή συμμετοχής τους στα ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ/ΔΗΠΑΡ.
Επισημαίνουν ακόμα ότι, αν αποδεχτούν τη συμμετοχή, θα πρέπει να δώσουν άνισο αγώνα κατά του κεντρικού μηχανισμού αλλά και των πιστών στον Βενιζέλο τοπικών στελεχών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προωθούνται νέοι υποψήφιοι προκειμένου να ελεγχθεί απόλυτα η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σε οργανωτικούς όρους, συνεργάτες του ΓΑΠ επισημαίνουν ότι υπάρχει ήδη ένα οργανωμένο δίκτυο στελεχών σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει σε εξέλιξη η σοσιαλιστική συνιστώσα, την οποία συγκροτούν ανά τη χώρα συνδικαλιστές και άλλα εκλεγμένα κοινωνικά στελέχη, ενώ μέσω Διαδικτύου έχει οργανωθεί και ένα νεολαιίστικο σχήμα.
Γι’ αυτό και επισημαίνουν ότι θέλουν μια εβδομάδα προκειμένου να «στήσουν» το κόμμα με δικτύωση σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα θα «συγκροτηθεί» πρώτα διαδικτυακά ενώ θα χρησιμοποιηθούν και πολιτικά γραφεία νυν και πρώην βουλευτών, όπως και επαγγελματικοί χώροι – δικηγορικά γραφεία κ.ά. – υποστηρικτών του εγχειρήματος.
Προσπαθώντας κανείς να διερευνήσει τις προθέσεις του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού ως προς τις συγκεκριμένες εισηγήσεις, μπορεί με ασφάλεια να επισημάνει ότι έχει συζητήσει κατ’ επανάληψη το ζήτημα με στενούς συνεργάτες του και την οικογένειά του και μάλιστα έχουν τρέξει «επ’ αυτού» κάποιες έρευνες κοινής γνώμης, που έδειξαν ότι ο ίδιος θα έχει καλύτερη πολιτική τύχη αν επιχειρήσει νέο κόμμα από το να επιδιώξει να επανακαταλάβει την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ. Πάντως η σημερινή διημοσκόπηση της ALCO που δημοσιεύουμε στις σελ. 20-23 δείχνει ακριβώς το αντίθετο.
Ο… σοσιαλιστής
Ως προς το ιδεολογικό στίγμα οι γνωρίζοντες λένε ότι την πολιτική φυσιογνωμία την έχει ήδη δώσει μέσα από τις τελευταίες ομιλίες του και το νέο πολιτικό εγχείρημα θα εμφορείται από σύγχρονες σοσιαλιστικές ιδέες που θα αντιτίθενται στις χλιαρές σοσιαλδημοκρατικές απόψεις για την άνευ όρων και ελέγχου λειτουργία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και των τραπεζών, θα θέτει τον ρόλο του κράτους στο επίκεντρο της πολιτικής δράσης, μέσα όμως από κορυφαίες μεταρρυθμίσεις αλλαγής κατεύθυνσης και νοοτροπίας.
Το σίγουρο είναι ότι η όποια ανακοίνωση δεν πρόκειται να γίνει πριν από την τρίτη άκαρπη εκλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφού διασφαλιστεί ότι οδεύουμε σε εκλογές.
Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα με την υποψηφιότητα Δήμα και δεν είναι οι βουλευτές του παπανδρεϊκού κλίματος που θα διαταράξουν την κυβερνητική σταθερότητα.
Πάντως, η πρώτη ψηφοφορία, στις 17 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα, προφανώς δημιουργεί ζητήματα αναβολής της εκδήλωσης του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου την ίδια μέρα στην Κοζάνη.
Το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί πολλά στελέχη είναι το αν στην προεκλογική περίοδο αντιμετωπίσουν διαμαρτυρίες και ενστάσεις από άλλες πολιτικές δυνάμεις με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία καταλογίζει στον πρώην πρωθυπουργό κορυφαία ευθύνη για την κοινωνική καταστροφή στη χώρα και την οδυνηρή περιπέτεια της τρόικας και του ΔΝΤ με τα μνημόνια.
Οι συνεργάτες του Παπανδρέου επισημαίνουν ότι οι πολιτικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί από το 2012 και ότι είναι ευκαιρία οι πολίτες να ενημερωθούν αναλυτικά για ό,τι συνέβη εκείνη την περίοδο στην απευθείας επαφή του πρώην πρωθυπουργού μέσα από την προεκλογική περίοδο.
«Δεν τολμά»
Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι οι απειλές περί ίδρυσης νέου κόμματος δεν είναι παρά λεονταρισμός, αφού ούτε οι χρονικές ούτε οι πολιτικές συνθήκες ευνοούν μια τέτοια διαδικασία.
Επίσης αμφισβητούν το αν θα τολμήσει ο Γιώργος θα εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ με το οποίο η οικογένεια Παπανδρέου έχει δεθεί.
Από την άλλη πλευρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει να επιμένει στη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης, και μάλιστα την ημέρα ανάδειξης του Σταύρου Δήμα ως υποψηφίου Προέδρου, τη Δευτέρα, μίλησε σε δύο συνεδριάσεις οργάνων που αφορούσαν την πορεία προς το συνέδριο της ΔΗΠΑΡ.
Παρ’ ότι πολιτικά δεν μπορεί πριν προκηρυχτούν εκλογές να αναβληθεί το ιδρυτικό συνέδριο, που έχει προσδιοριστεί για τις 12 Ιανουαρίου, είναι σαφές ότι μέσα στη δίνη της προεκλογικής εκστρατείας δεν μπορεί να διεξαχθεί.
Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου επισημαίνουν ότι το πολύ - πολύ να διεξαχθεί μια ιδεολογική - πολιτική συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Παράταξης και οι οργανωτικοί όροι να αντιμετωπιστούν με μια οργανωτική επιτροπή με κορμό το ΠΑΣΟΚ που θα μεριμνήσει για ψηφοδέλτια, καμπάνια κ.λπ.
Η εμμονή στη Δημοκρατική Παράταξη όμως βγάζει παιχνιδιού εκτός του Παπανδρέου και τους παπανδρεϊκούς, με τους βενιζελικούς να εκτιμούν ότι παρά τα θρυλούμενα τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου θα απόσχει από την επικείμενη εκλογική διαδικασία και κάποιοι συνεργάτες του θα δεχτούν τελικά να είναι υποψήφιοι, περιμένοντας πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές.
Τα σενάρια λοιπόν είναι πολλά, με πλήθος μεταβλητών στην εξίσωση ΠΑΣΟΚ και την ενότητά του.
Πάντως, αν τελικά το διαζύγιο αποδειχτεί πολιτική πραγματικότητα, είναι βέβαιο ότι εκλογικά θα δοκιμαστεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς από τον κατακερματισμό, ενώ από την πλευρά του Παπανδρέου επισημαίνουν ότι έχουν δυνατότητες να «ψαλιδίσουν» την εκλογική επιρροή του Ποταμιού και του ΣΥΡΙΖΑ και να καταστούν αυτοί κρίσιμοι παράγοντες στις μετεκλογικές εξελίξεις.
Από Το Ποντίκι