Με πολιτικές μεταγραφές ξεκίνησε
η προεκλογική περίοδος για τα κόμματα. Την επίσημη αρχή έκαναν οι Μίκα Ιατρίδη και Κώστας Γιοβανόπουλος οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα είναι υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία σε Δωδεκάνησα και Ημαθία αντίστοιχα.
Ιατρίδη και Γιοβανόπουλος ήταν βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δηλαδή μετανιωμένοι νεοδημοκράτες οι οποίοι κατακεραύνωναν τον Αντώνη Σαμαρά για να κερδίσουν ψήφους.
Ειδικά η Μίκα είχε δώσε ρέστα μέσω των ομιλιών της στη βουλή αλλά και τις συνεντεύξεις και ανακοινώσεις της, οι οποίες έκαναν λόγο για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και το αδιέξοδο στο οποίο έφερε ο Σαμαράς τον τόπο.
Ιατρίδη και Γιοβανόπουλος ήταν βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δηλαδή μετανιωμένοι νεοδημοκράτες οι οποίοι κατακεραύνωναν τον Αντώνη Σαμαρά για να κερδίσουν ψήφους.
Ειδικά η Μίκα είχε δώσε ρέστα μέσω των ομιλιών της στη βουλή αλλά και τις συνεντεύξεις και ανακοινώσεις της, οι οποίες έκαναν λόγο για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και το αδιέξοδο στο οποίο έφερε ο Σαμαράς τον τόπο.
Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτίνα των Δωδεκανήσων είχε πει κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού: «συνεχίζετε κι έχετε το θράσος και μιλάτε στον ελληνικό λαό, στο συνταξιούχο, στο νέο επιστήμονα ο οποίος ξενιτεύεται, στην αστυνομικό μάνα που έχει τρία παιδιά με άνεργο σύζυγο, στον επιχειρηματία που έχει βάλει λουκέτο, στον ιδιωτικό υπάλληλο που προσπαθεί να ζήσει τετραμελή οικογένεια με πενιχρά μέσα, για ανάπτυξη;».
Η ίδια είχε δηλώσει για την ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Οι επιλογές των κομμάτων που απαρτίζουν τη σημερινή κυβέρνηση έχουν προκαλέσει στη χώρα μια οικονομική και κοινωνική τραγωδία και θα της κοστίσουν τρεις χαμένες δεκαετίες. Πώς μπορώ να τους δώσω αμνηστία με την ψήφο μου; Οπότε, για να απαντήσω και ευθέως στην ερώτησή σας, θα ψηφίσω όχι για πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Τελικά η Μίκα Ιατρίδη ψήφισε Σταύρο Δήμα στη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία, ενώ μετά το κράξιμο πολλών χρηστών του ίντερνετ έκλεισε τον λογαριασμό της στο Twitter, καθώς δεκάδες άτομα της θύμισαν τι είχε γράψει η ίδια εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά πριν από ελάχιστες μέρες.
Πρόεδρο της Δημοκρατίας ψήφισε και ο Κώστας Γιοβανόπουλος, ο οποίος τον Αύγουστο του 2013 είχε χαρακτηρίσει το ΤΑΙΠΕΔ ως «γενικό κληρονόμο» κάνοντας λόγο για «δοσοληψίες και πρακτικές» τις οποίες απεχθάνεται, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων. Τότε ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.
Βέβαια, οι δυο αυτές επιστροφές δεν είναι οι μόνες, καθώς ανά διαστήματα πολλοί βουλευτές οι οποίοι είχαν σκυλοβρίσει τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία εντάχθηκαν τελικά στο κόμμα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κώστα Μαρκόπουλου, ο οποίος πριν ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είχε αποκαλέσει τον Αντώνη Σαμαρά «αρχιερέα του ψεύδους και χοροδιδάσκαλο της κωλοτούμπας», κι είχε δηλώσει ότι «ο κ. Σαμαράς με αλλεπάλληλες αποφάσεις του αθώωσε τον ΓΑΠ.
Μπήκε σε μια συγκυβέρνηση παραπλανώντας τους πάντες για δήθεν εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου και μετά υπέγραψε το τρισχειρότερο Μνημόνιο ΙΙ. Εθνική ταπείνωση από επιτρόπους. Εθνική υποτέλεια από έναν ειδικό λογαριασμό που θα χειρίζονται τρίτοι. Εθνική κατάρρευση από τα πρόσθετα μετρά 11.5 δισ. για τα οποία κάνεις δεν λέει τίποτα. Ένοχη σιωπή από του συνενόχους».
Όπως και η Ιατρίδη, έτσι και ο Μαρκόπουλος έσβησε τα tweets που έβριζαν την κυβέρνηση Σαμαρά και εξαφάνισε πολλές από τις ομιλίες του και τα βίντεο από την περίοδο που ήταν κι εκείνος βουλευτής των ΑΝΕΛ.
Πρέπει να τονιστεί ότι η ιστορία αυτή δεν αφορά μόνο τους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων -οι οποίοι ήταν και παραμένουν νεοδημοκράτες- αλλά και αρκετούς αυτοαποκαλούμενους “υπεύθυνους αριστερούς”, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της ΔΗΜΑΡ.
Ο Γρηγόρης Ψαριανός, φερ’ ειπείν, δήλωνε τον ταραγμένο Δεκέμβρη του 2008: «Υπάρχουν ακόμα βασιλοχουντικοί και χίτες στην Ελλάδα, και κάπου πρέπει να πάνε κι αυτοί. Οι έντονες διαμαρτυρίες της ελληνικής νεολαίας μάς πείθουν όλους πως η χώρα μας δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλο την υποβάθμιση τόσο της ζωής όσο και της δημοκρατίας μας».
Στη συνέχεια, ο Γρηγόρης Ψαριανός έκανε τα πάντα για να συγκυβερνήσει με τον Μάκη Βορίδη, τον Άδωνι Γεωργιάδη και πολλούς ακόμη νοσταλγούς της χούντας.
Το ίδιο ισχύει για όλη σχεδόν τη ΔΗΜΑΡ, η οποία αυτήν την περίοδο είναι ένα πόδι πριν την επιστροφή της στον ΣΥΡΙΖΑ και τα ψηφοδέλτιά του. Μια κίνηση η οποία θυμίζει παλιότερες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα δεχτούν κανέναν από αυτούς που ψήφισαν μνημόνια και καταδίκασαν τη χώρα αλλά και τω ΔΗΜΑΡιτών οι οποίοι αποκαλούσαν τους ΣΥΡΙΖΑίους “φιλοτρομοκράτες”.
Φυσικά, στην κορυφή όλων βρίσκεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έλεγε όταν ήταν στο ΛΑΟΣ ότι ο Σαμαράς είναι ψεύτης και εθνικός προδότης, δηλώνοντας ευθαρσώς: «Όλο το οικείο μου περιβάλλον έως και τα στελέχη του γραφείου μου, συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. ψηφίζοντας Αντώνη Σαμαρά. Θα πήγαινα και εγώ να τον ψηφίσω, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα, αλλά θα γινόταν κόλαση στα κανάλια, θα νομίζανε ότι προσχωρώ στη ΝΔ. Κανένας Βουλευτής του ΛΑΟΣ δεν πρόκειται να πάει στη ΝΔ. Πάρτε το είδηση χωνέψτε το. Κανένας».
Τελικά το μισό ΛΑΟΣ πήγε στη Νέα Δημοκρατία. Μαζί και ο Γεωργιάδης, ο οποίος έγινε υπουργός.
Οι Έλληνες πολιτικοί συμπεριφέρονται στον λαό σα να μιλούν σε λωτοφάγους. Κι έχουν δίκιο, γιατί ο ψηφοφόρος στην Ελλάδα είναι ως επί το πλείστον χάπατο. Εξακολουθεί να ψηφίζει ανθρώπους που τον κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα του οι οποίοι σβήνουν κάθε τρεις και λίγο τα ψηφιακά τους ίχνη για να μη ρεζιλευτούν. Αν δεν ήταν χάπατο δεν θα έδινε το 2012 την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. Όμως το έκανε. Και ξαναψήφισε τα δύο αυτά κόμματα το 2014, όταν η επίσημη ανεργία ανέβηκε σε ενάμιση χρόνο από το 15% στο 29% και οι φόροι τετραπλασιάτηκαν.
Η προεκλογική περίοδος του 2015 θα έχει πολλά παρόμοια επεισόδια γέλιου και εξευτελισμού. Ακόμη κι αν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές τους δεν αισθάνονται ότι εξευτελίζονται. Ή, μαλλον, δεν τους νοιάζει, γιατί δεν είχαν ποτέ τους αξιοπρέπεια.
Το μόνο που εμείς έχουμε να κάνουμε είναι να μετρήσουμε κѠλ⓪τούμπες, με την ευχή να μη ζαλιστούμε από νωρίς και χάσουμε το τέλος.
(UPDATE: Ο γάμος ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ ναυαγεί. Τα ποντίκια όμως ακόμη δεν μπορούν να αποφασίσουν τι θα κάνουν)
Από Πολύφημος