> Voliotaki: Δεν υπάρχει Εθνικός Σχεδιασμός, βάζουν φόρους επειδή δεν μπορούν να απολύσουν δημοσίους υπαλλήλους!..

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Δεν υπάρχει Εθνικός Σχεδιασμός, βάζουν φόρους επειδή δεν μπορούν να απολύσουν δημοσίους υπαλλήλους!..

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ALPHA

Το πολιτικό σύστημα επιμελώς απέκρυψε τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα από τη στιγμή που μπήκε στη νομισματική ένωση, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε και στα λάθη που έγιναν στο σχεδιασμό και εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικός προσαρμογής στην Ελλάδα.

"Στην αρχή του προγράμματος το λεγόμενο δημοσιονομικό μίγμα που πρότεινε η τρόικα και εφάρμοσε η κυβέρνηση ήταν λανθασμένο", σημείωσε. "Ακόμα και τώρα φοβάμαι ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και τότε το παιχνίδι το παίρνει πάνω του ο άλλος", υπογράμμισε.

"Ξέρω ότι στην πρώτη κυβέρνηση η αντίδραση ήταν ότι δεν μπορούμε να απολύουμε δημόσιους υπαλλήλους, δεν μπορούμε να μειώνουμε τις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων. Άρα η εύκολη λύση ήταν να βάζουμε νέους φόρους  – αλλά με τους νέους φόρους πνίγεις την ανάπτυξη", δήλωσε.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Σημείωσε παράλληλα ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο δεν προέβλεπε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά προέβλεπε τι θα μπορούσε να συμβεί σε τραπεζικό πανικό.

"Αυτό το είδαμε στην Κύπρο με τους πολίτες να μην μπορούν να αναλάβουν ολόκληρο το ποσό των καταθέσεων", σημείωσε.

Αναφερόμενος στις πιο δύσκολες στιγμές της θητείας του ξεχώρισε το Φθινόπωρο του 2011 με την πρόταση Παπανδρέου για το δημοψήφισμα και επίσης τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1012 με τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις.

"Βρισκόμασταν σε ετοιμότητα λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης ψυχολογίας των καταθετών", σημείωσε. 

Αναφέρθηκε επίσης στις δύο αερομεταφορές χρημάτων που έγιναν από άλλες χώρες της Ευρωζώνης με συνθήκες απόλυτης μυστικότητας επισημαίνοντας ότι "αν είχε γίνει διαρροή στον Τύπο ή οι πολίτες έβλεπαν φορτηγά να μεταφέρουν χρήματα αυτό από μόνο του ήταν σε θέση να πυροδοτήσει αρνητικές εξελίξεις".

Κόντρα με την τρόικα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ σημείωσε επίσης ότι τον Μάρτιο του 2014 υπήρχε έντονη διαφωνία με την τρόικα και ιδιαίτερα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο πίστευε ότι το έλλειμμα τις τράπεζες ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα 6,3 δισ. που εκτιμούσε η κεντρική τράπεζα.

"Τα επιχειρήματα τους ήταν σαθρά και αυτό φάνηκε και από την πανευρωπαϊκή άσκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", υπογράμμισε.