Τα δεδομένα από τα κινητά των χρηστών, τα οποία κρατούν στα αρχεία τους οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μπορούν να γίνουν όπλο στα χέρια των επιστημών για την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών όπως ο Έμπολα.
Με περί τους 4.500 ανθρώπους να έχουν βρει τον θάνατο, οι αρχές της Δυτικής Αφρικής αλλά και παγκοσμίως δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την επιδημία του θανατηφόρου ιού. Τα σύνορα κλείνουν, γίνονται θερμικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια, όμως το πλέον υποσχόμενο όπλο κατά του Έμπολα είναι τα δεδομένα των χρηστών κινητών τηλεφώνων.
Κάθε φορά που ένας χρήστης κάνει μία κλήση από το κινητό του τα στοιχεία που περιλαμβάνουν αυτόν που παίρνει, αυτόν που δέχεται την κλήση, αλλά και τη θέση της συνομιλίας καταγράφονται και κρατούνται σε σκληρούς δίσκους.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση του ιού, αλλά και τις μετακινήσεις του πληθυσμού σε περιοχές που πλήττονται από τον ιό.
Στην περίπτωση της Δυτικής Αττικής τα πράγματα είναι δύσκολα, αφού το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού δεν έχει κινητό, όμως στη Δύση τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Στοιχεία σε βάθος μηνών είναι στην υπηρεσία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και εν δυνάμει στις ενδιαφερόμενες αρχές.
Οι κυβερνήσεις μπορούν, αν το θελήσουν, να ζητήσουν τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να σταματήσουν την διάδοση του ιού πριν προκληθεί μία ανθρωπιστική καταστροφή, αναφέρει ο Businessinsider.
Βέβαια όπως σημειώνεται, αυτό από μόνο του δεν φθάνει. Χρειάζεται να δημιουργηθεί μία σειρά αποτελεσματικών φαρμάκων και πολύ δουλειά από το νοσηλευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση του ιού.
Πάντως, ήδη στην περίπτωση του Αμερικανού γιατρού, που είναι το πρώτο θύμα του ιού στη Νέα Υόρκη, οι αρχές ήρθαν σε επικοινωνία με την λίστα επαφών που βρήκαν στο κινητό του, ενώ πέρασαν από έλεγχο και τα σημεία που βρέθηκε πως χρησιμοποίησε την πιστωτική του κάρτα.