> Voliotaki: Σόρος: Διαλύεται οικονομικά και πολιτικά η Ευρώπη!

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Σόρος: Διαλύεται οικονομικά και πολιτικά η Ευρώπη!

H ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

O Σόρος τα κάνει πουτάνα μέσα από το βιβλίο «Το στοίχημα για την Ευρώπη». Φτάνει μάλιστα να υποστηρίξει ότι πρέπει η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ για να συνέλθουν οι υπόλοιπες χώρες!
Την ίδια στιγμή η Bank of America Merrill Lynch σε ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία σημειώνει ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί στους επόμενους μήνες, αναφερόμενη στην εγχώρια πολιτική κατάσταση.
Θεωρεί πως οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι πιθανό να προκαλέσουν εθνικές εκλογές, «οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση του λαϊκίστικου αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις».

Η BofA Merrill Lynch αναφέρει ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ παραμένει σε μεγάλο βαθμό εντός τροχιά, «αλλά οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επιμένουν και κάποιες πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ενοποίηση».

Όπως εκτιμά ο οίκος, τα περιθώρια θετικών εκπλήξεων από την Ελλάδα είναι μικρά, και όπως υποδηλώνουν τα πρόσφατα στοιχεία, υπάρχουν αυξημένα πτωτικά ρίσκα. Ο τουρισμός και οι πωλήσεις αυτοκινήτων είναι οι μόνοι δείκτες που ακόμη εμφανίζουν κάποια δυναμική. Η βιομηχανική παραγωγή Ιουλίου σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του β΄ τριμήνου, η εμπιστοσύνη του κλάδου τον Αύγουστο υποχώρησε οριακά και οι εξαγωγές δεν έχουν ακόμη ανακάμψει. Με μικρό περιθώριο για εκπλήξεις, αναμένουμε ότι η προσοχή θα στραφεί στις θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις».

Επισημαίνει ακόμη στα δημοσιονομικά, ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους του 2014, «αλλά ο πρωθυπουργός μόλις ανακοίνωσε περικοπές φόρων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015. Οι περισσότερες μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να καθυστερούν, ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, που οδηγεί σε μαζικές απολύσεις εργαζόμενων και απολύσεις στο δημόσιο, και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Η BofA Merrill Lynch εκτιμά ότι η έκτη αξιολόγηση του προγράμματος θα είναι δύσκολη. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Οι προκλήσεις για το 2015 περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό, το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού (που το τοποθετεί στα 12 δισ. ευρώ) και μια συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Μόλις καταλήξουν οι συμφωνίες σε αυτά τα ζητήματα, οι συζητήσεις θα περάσουν στο λεγόμενο OSI μέσω χαμηλότερων επιτοκίων και παράτασης του χρόνου αποπληρωμής στα δάνεια του επίσημου τομέα. Αναμένουμε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, καθώς και ότι μια συμφωνία για οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους του επίσημου τομέα, να δεσμεύεται με μεταρρυθμίσεις».

Στο πολιτικό τοπίο, ο οίκος τονίζει ότι εάν η βουλή αποτύχει να εκλέξει νέο πρόεδρο, θα προκληθούν εθνικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, «όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι θα κερδίσει το λαϊκιστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του».

Όπως εκτιμά η BofA Merrill Lynch, «εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού, θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές, αυξάνοντας την πολιτική αβεβαιότητα και καθυστερώντας τις μεταρρυθμίσεις. Ένας συνασπισμός υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιθανό να προκαλέσει ανησυχίες στην αγορά, καθώς το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινηθεί προς το κέντρο αφού σχηματίσει κυβέρνηση, η εσωτερική αντιπολίτευση του κόμματος μπορεί να βάλει τη νέα κυβέρνηση σε αδύναμη θέση».


Πηγή:www.capital.gr
Την άποψη ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής και πολιτικής διάλυσης εκφράζει ο γνωστός επενδυτής Τζορτζ Σόρος στο βιβλίο του «Το στοίχημα για την Ευρώπη», όπου υποστηρίζει πως η  Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, επιτρέποντας στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις χώρες- οφειλέτες, να αποκτήσουν τον έλεγχό του.

Ο Σόρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας την Καγκελάριο Μέρκελ να σταματήσει την πολιτική των συνεχών περικοπών που επιβάλει η Γερμανία ως η ισχυρότερη οικονομία στη Γηραιά Ήπειρο. «Το πολιτικό πρόβλημα- υπογραμμίζει- είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση , η οποία υποτίθεται πως ήταν μια εθελοντική ένωση ισότιμων κρατών, μετασχηματίσθηκε σε μια σχέση ανάμεσα σε δανειστές και οφειλέτες» .
Αναφερόμενος στην ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη αναφέρει πως αυτό «σημαίνει περισσότερη λιτότητα, περικοπές και υψηλή ανεργία, σημαίνει προοπτική διαρκούς ανεργίας. Η Ευρώπη είναι από πολλές απόψεις η πιο ανεπτυγμένη ήπειρος και ταυτοχρόνως το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού και όμως βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής και πολιτικής διάλυσης».
Για το πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, ο Σόρος αιφνιδιάζει καθώς υποστηρίζει  πως πρέπει η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ, επιτρέποντας στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις χώρες - οφειλέτες, να αποκτήσουν τον έλεγχό του.
«Εφόσον το συσσωρευμένο χρέος μετριέται σε ευρώ, έχει σημασία ποιος παραμένει υπεύθυνος για το νόμισμα. Αν έφευγε η Γερμανία, σίγουρα θα σημειωνόταν υποτίμηση του ευρώ. Οι χώρες - οφειλέτες θα ανακτούσαν την ανταγωνιστικότητά τους και το χρέος θα συρρικνωνόταν σε πραγματικούς όρους. Και αν ήλεγχαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα υπήρχε πλέον κίνδυνος αθέτησης», σημειώνει και καταλήγει: «Το ευρώ χωρίς τη Γερμανία θα ήταν ένα σταθερό νόμισμα. Πράγματι, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ στη Γερμανία, θα ανακούφιζε όμως τις υπόλοιπες χώρες».
Τέλος, ο Σόρος υπογραμμίζει πως ασφαλώς η Γερμανία δεν μπορεί να κατηγορηθεί επειδή θέλει ισχυρό νόμισμα και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ωστόσο μπορεί να κατηγορηθεί για την επιβολή των επιλογών της σε άλλες χώρες που έχουν διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες και για το ότι η ευρωζώνη αναγκάζεται να ξαπλώσει στο κρεβάτι του Προκρούστη.
Το βιβλίο «Το στοίχημα για την Ευρώπη»  κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνης, σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου.