> Voliotaki: Το απόλυτο ελληνικό ριζότο του καλοκαιριού

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Το απόλυτο ελληνικό ριζότο του καλοκαιριού

Το απόλυτο ελληνικό ριζότο του καλοκαιριού, μοσχοβολά από το άρωμα και τη γλύκα της ώριμης ντομάτας και του βασιλικού, μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα και γίνεται βασιλικό πιάτο με λίγη φέτα στο πλάι. Το μυστικό είναι στη ντομάτα: Διαλέξτε τις πιο ώριμες ντομάτες, αυτές που έχουν αρχίσει να «σκάνε».
Υλικά
1 κιλό ντομάτες, πολύ ώριμες

300γρ. ρύζι αρμπόριο ή νυχάκι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη, σε κυβάκια
1 πιπεριά κόκκινη, σε κυβάκια
1 ποτήρι του κρασιού κρασί, λευκό
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 ματσάκι βασιλικό
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Αλέθετε τις ντομάτες στο μπλέντερ μαζί με τη φλούδα τους.
Βήμα 2
Βάζετε τον πολτό σε μια γαβάθα και προσθέτετε χλιαρό ή ζεστό νερό, έτσι ώστε συνολικά να έχετε ένα μίγμα νερού και ντομάτας γύρω στα 900γρ. Αν οι ντομάτες είναι πολύ ζουμερές μπορεί να μην χρειαστεί νερό.
Βήμα 3
Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σοτάρετε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και το ρύζι σε δυνατή φωτιά. Μόλις το ρύζι γίνει διαφανές, σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το μίγμα νερού και ντομάτας. Αλατίζετε, ρίχνετε τη ζάχαρη και χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο. Σκεπάζετε με με το καπάκι και μαγειρεύετε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Βήμα 4
Πριν το σερβίρετε, το σκεπάζετε για 15 λεπτά με μια πετσέτα κι από πάνω κλείνετε με το καπάκι της κατσαρόλας.

olivemagazine.gr