> Voliotaki: Οι κουμπάροι τρέχουν να σώσουν και την εταιρεία Κέκροψ, ανάπτυξης ακινήτων

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Οι κουμπάροι τρέχουν να σώσουν και την εταιρεία Κέκροψ, ανάπτυξης ακινήτων

Είναι χωμένοι σε τόσες μπίζνες που δεν ξέρουν ποια τρύπα να βουλώσουν πρώτη. 

Μιλάμε για τους λεγόμενους μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας, οι οποίοι διατηρούν διαχρονικά προνομιακή σχέση με τους εκάστοτε πρωθυπουργούς και μπαινοβγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από τις μπροστινές, τις πίσω και τις πλαινές πόρτες.

Τρεις μεγαλοεπιχειρηματίες-oι Περιστέρης, Κόκκαλης και Ψυχάρης- λοιπόν εκ των οποίων δύο είναι και...
κουμπάροι, είχαν συστήσει την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Κέκροψ όταν τα ακίνητα ήταν στα ντουζένια τους.

Τώρα που η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει ως δική της λεία και έρχεται να τα φορολογήσει οι μεγαλοεπιχειρηματίες αισθάνονται παγιδευμένοι σαν τα ποντίκια όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες.

Ετσι οι Ψυχάρης, Περιστέρης και Κόκκαλης πρέπει να βάλουν λεφτά εξαιτίας της επιβολής υψηλής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας τής εταιρείας που έχουν συστήσει.

Σύμφωνα με το ρτεπορτάζ του Capital.gr σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 3,46 εκατ. ευρώ προχωράει η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Κέκροψ προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας που προκαλούν η αδυναμία άμεσης εκμετάλλευσης των ακινήτων της και η επιβολή υψηλής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας της.

Η αύξηση πραγματοποιείται υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 3 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά μετοχή. Θα εκδοθούν 9,9 εκατ. ευρώ νέες μετοχές, με τιμή διάθεσης 0,40 ευρώ για κάθε μετοχή.

Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης θα διαρκέσει από τις 11/8 έως τις 19/8, στις 26/08 θα γίνει η δημοσίευση του ποσοστού κάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και τρεις ημέρες αργότερα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Στο μετοχικό κεφάλαιό της συμμετέχουν ο κατασκευαστικός όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (23,97%), ο πρόεδρος του ομίλου Intracom Σωκράτης Π. Κόκκαλης (21,45%) μέσω της Intrapar και ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Σταύρος Ψυχάρης (21,58%). Και οι τρεις μέτοχοι έχουν δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ ασκώντας τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν.

Τα κεφάλαια θα διατεθούν για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων, την αποπληρωμή μέρους του δανεισμού, την πληρωμή υποχρεώσεων σε τρίτους και την κάλυψη κόστους ανάπτυξης υφιστάμενων ακινήτων και λειτουργικού κόστους.

Η εταιρεία που λόγω της ύφεσης δεν πέτυχε να υλοποιήσει την τελευταία διετία το επιχειρηματικό της πλάνο, προτίθεται μέσα στο 2014 να προχωρήσει στην παραχώρηση περιουσιακών της στοιχείων.

Στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης αναφέρεται πως η εταιρεία αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ρευστότητας για την κάλυψη των ανελαστικών της υποχρεώσεων, το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία άμεσης εκμετάλλευσης των ακινήτων της και στην επιβολή υψηλής φορολόγησης.

Η Κέκροψ εμφανίζει σειρά ζημιογόνων χρήσεων, αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες καθώς και ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρων, τόκων ομολογιακού δανείου και άλλων υποχρεώσεων, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο.

Στο τέλος του 2013 εμφάνισε ζημιές μετά από φόρους 2,9 εκατ. ευρώ, με σύνολο ιδίων κεφαλαίων 5,7 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις 11,8 εκατ.ευρώ εκ των οποίων 8,2, εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, η εισηγμένη εκτιμά ότι είναι δυνατόν να πουληθούν μέσα στη χρονιά έκταση των 3,6 στρεμμάτων (Περσέως και Ανωνύμου) που διαθέτει στο Παλαιό Ψυχικό και ενός ακόμη οικοπέδου, έκτασης ενός στρέμματος, μέρος έκτασης επί της οδού Νιρβάνα επίσης στο Π. Ψυχικό.

Επιπλέον, θα επιδιώξει την πώληση μιας μεζονέτας ιδιοκτησίας της κατά 50% και έχει δρομολογήσει την εκμίσθωση και λειτουργία της Παλαιάς Αγοράς Ψυχικού, η οποία αναμένεται έως το τέλος του έτους.

Σημειώνεται πως το σημαντικότερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της Κέκροψ διεκδικείται από τρίτους ή τελεί υπό απαλλοτρίωση, όπως τονίζεται στο ενημερωτικό δελτίο. Τυχόν αρνητική έκβαση των δικαστικών υποθέσεων, τονίζεται, δύναται να επηρεάσει δυσμενώς τη χρηματοοικονομική θέση και την επιχειρηματική δραστηριότητα της εισηγμένης.