Ο άνθρωπος που σκότωσε εν ψυχρώ το διασημότερο «σκαθάρι» έξω από την πολυκατοικία του στη Νέα Υόρκη στις 8 Δεκεμβρίου 1980, έμαθε ότι απορρίφθηκε για 8η φορά η αίτηση αποφυλάκισης του.
Ο 50χρονος πια Μαρκ Τσάπμαν, θεωρείται ακόμη δυνητικά επικίνδυνος για τις αρχές, ενώ πρόσφατα διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν στον Βρετανικό Τύπο στοιχεία από την κατάθεση του για τη δολοφονία.
Ο 50χρονος πια Μαρκ Τσάπμαν, θεωρείται ακόμη δυνητικά επικίνδυνος για τις αρχές, ενώ πρόσφατα διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν στον Βρετανικό Τύπο στοιχεία από την κατάθεση του για τη δολοφονία.
Όπως παραδέχεται ο ίδιος το έγκλημα ήταν κάτι παραπάνω από προμελετημένο: «Χρειάστηκε απίστευτος προσχεδιασμός, απίστευτη κατασκοπεία. Το είχα σκεφτεί πάρα πολύ καλά, το προετοίμαζα για καιρό.
Τρεις μήνες πριν τη δολοφονία, είχα επισκεφτεί το κτίριο όπου βρισκόταν το διαμέρισμά του στη Ντακότα για να ελέγξω το χώρο. Τόσο αποφασισμένος ήμουν να διαπράξω το έγκλημα» γράφει στην κατάθεση του.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, η εξομολόγηση σοκάρει, αφού ο φανατικός θαυμαστής του Λένον, προσπάθησε να "κλέψει" λίγη από τη λάμψη του ειδώλου του, εξολοθρεύοντάς το.
«Έπαθα κατάθλιψη. Έπινα κι απομονώθηκα από τον εαυτό μου, την οικογένεια μου. Είχα τάσεις αυτοκτονίας κι ίσως αυτός ήταν ακόμα ένας λόγος που έφτασα στην απόφαση να σκοτώσω κάποιον. Ίσως απλώς ήθελα να τελειώσουν όλα για μένα. Για άλλη μια φορά θέλω να πω ότι δεν ψάχνω για δικαιολογίες.
Ήμουν εκεί, το έκανα, θα μπορούσα να κάνω μεταβολή και να φύγω, όμως είχα κάνει την επιλογή μου. Η λάμψη της δόξας ήταν εκεί. Δεν μπόρεσα να της αντισταθώ. Η αυτοεκτίμησή μου ήταν πληγωμένη.
Έψαχνα να βρω διέξοδο. Επέλεξα τη χειρότερη και ήταν τρομερό...» αναφέρει στην κατάθεση του και η ειλικρίνεια του σοκάρει: «Δεν ήταν αφελές ούτε παρορμητικό. Ήταν ένα απολύτως προσχεδιασμένο έγκλημα»
Το μοιραίο βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980 ο Τσάπμαν πυροβόλησε τον Τζον Λένον, έξω από την σπίτι του και ενώ ο τελευταίος επέστρεφε μετά από την ηχογράφηση τραγουδιών που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του.
Μάλιστα, ο Τσαπμαν είχε καταφέρει να πλησιάσει τον Λένον νωρίτερα την ίδια ημέρα ζητώντας του ένα αυτόγραφο. Μετά την επιστροφή του Λένον από το στούντιο ηχογράφησης, τον πυροβόλησε πισώπλατα, τέσσερις φορές. Οι σφαίρες τον βρήκαν στο στήθος και τον αριστερό του ώμο και η μοιραία σφαίρα διαπέρασε την αορτή.
Ο Λένον μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο Ρούσβελτ, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του και ο Μαρκ Τσάπμαν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.