> Voliotaki: Ρυθμίσεις στα χρέη στις τράπεζες με πάγωμα δόσεων και μείωση επιτοκίου – Ποιοι μπορούν να το κάνουν

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ρυθμίσεις στα χρέη στις τράπεζες με πάγωμα δόσεων και μείωση επιτοκίου – Ποιοι μπορούν να το κάνουν

- Προγράμματα με πάγωμα δόσεων ως και έναν χρόνο προτείνουν οι τράπεζες
- Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για να μειωθεί η μηνιαία δόση
- Αλλαγή δανείου για μείωση επιτοκίου ως και κατά 10%
- Τηλεφωνικά ενημερώνονται οι δανειολήπτες για τη ρύθμιση που μπορούν να κάνουν
- Ευκαιρίες αλλά και παγίδες που κρύβουν οι ρυθμίσεις
- Ακόμη και όσοι έχουν υπόλοιπο δανείου ή χρέη στις τράπεζες που δεν ξεπερνούν τα 1.000 μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες ρυθμίσεις των τραπεζών...
που έβαλαν μπρος τα σχέδια για να ξεπαγώσουν οι πληρωμές των δανείων.

Τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, εκείνα που δεν εξυπηρετούνται δηλαδή, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται και έτσι οι τράπεζες προχωρούν σε ρύθμιση ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να αποπληρώνει το δάνειό του ο καταναλωτής.

Ήδη από τον Ιούνιο πολλές τράπεζες έχουν συστήσει ομάδες που ενημερώνουν τηλεφωνικά τους πελάτες τους πως μπορούν να βγουν από τη δύσκολη θέση και να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

Ακόμη και για ποσά που δεν ξεπερνούν τα χίλια ευρώ δίδονται διάφορες επιλογές αποπληρωμής.

Οι δανειολήπτες μπορούν να προχωρήσουν σε πάγωμα των δόσεων. Μπορούν να μην πληρώνουν από 6 ως και 12 μήνες καθόλου τη δόση τους όμως στη λήξη της περιόδου κατά την οποία δεν πληρώνει δόσεις οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται.

Μια άλλη επιλογή που δίδεται στον δανειολήπτη είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Με τον επιπλέον χρόνο το ποσό της δόσης μειώνεται δραματικά και έτσι ο δανειολήπτης διευκολύνεται ωστόσο σε βάθος χρόνου και με την επιμήκυνση ο καταναλωτής επιβαρύνεται με περισσότερους τόκους.

Η τρίτη επιλογή που δίδεται στους δανειολήπτες είναι η μετατροπή των χρεών από πιστωτική κάρτα σε καταναλωτικό δάνειο. Στην περίπτωση αυτή ο καταναλωτής επιβαρύνεται με πολύ μικρότερο επιτόκιο, που μπορεί να είναι μικρότερο ως και κατά 10 μονάδες, ωστόσο για να γίνει η μετατροπή αυτή η τράπεζα ζητά να γίνει προσημείωση κάποιου ακινήτου.