> Voliotaki: Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι των Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι των Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι των Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ

«Παρατηρήθηκε το φαινόμενο κάποιοι εργαζόμενοι να εξαντλούν το ποσό που είχαν το δικαίωμα, παίρνοντας τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ, τα οποία στη συνέχεια τα μεταπωλούσαν σε συγγενείς και φίλους, ώστε να έχουν κάποια χρήματα στο χέρι»

Του Γιάννη Ανδρεάκη...


Εάν οι εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος που σημαδεύουν την σχεδόν 30χρονη ιστορία της αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα» ήταν εφικτό να ανέβουν στις κινηματογραφικές αίθουσες τότε οι… ταινίες που θα προβάλλονταν παράλληλα θα ήταν δύο διαφορετικών ειδών.

Από τη μια εξελίσσεται ένα διαρκές «θρίλερ» που έχει να κάνει με τις διαπραγματεύσεις σε ανώτερο επίπεδο σχετικά με το μέλλον της εταιρίας. Από την άλλη, όμως, διεξάγεται ένα συνεχές και επαναλαμβανόμενο «δράμα» που αφορά την καθημερινότητα εκατοντάδων Λαρισαίων – μέχρι πρότινος – εργαζομένων, οι οποίοι μετά από χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης δουλειάς βρίσκονται κυριολεκτικά… στον αέρα.

Η larissanet θέλοντας να «φωτίσει» την καθημερινότητα των εργαζομένων στην μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου της Λάρισας, ήρθε σε επαφή με κάποιους εξ αυτών και συζήτησε για τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Οι ιστορίες τους είναι ενδεικτικές της κατάστασης την οποία βιώνουν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα», με την ένταση των προβλημάτων να είναι διαφορετική λόγω και εξωγενών παραγόντων (σχετικά καλύτερη οικογενειακή οικονομική κατάσταση, μειωμένες οφειλές δεδουλευμένων κλπ.).

Συνομιλήσαμε με την Όλγα Βενετσανοπούλου, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων νομού Λάρισας και μέλος της Σωματειακής Επιτροπής Εργαζομένων Σ/Μ «Λάρισα», αλλά και με συναδέλφους της, οι οποίοι δεν θέλησαν να δημοσιευτεί το πλήρες ονοματεπώνυμό τους, ζητώντας μας να αναφερθούν μόνο τα αρχικά γράμματα του ονόματος και του επιθέτου.

Σ’ αυτό το σημείο σημειώνεται πως σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία που ανέφερε η κ. Βενετσανοπούλου, ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων καταγράφηκε πριν από περίπου ένα χρόνο όταν οι έχοντες δουλειά στην αλυσίδα των 41καταστημάτων έφταναν τα 700 άτομα. Από τότε, σταδιακά, απολύθηκαν περίπου 100 εργαζόμενοι, καθώς όπως δηλώθηκε «μερικοί εξ αυτών δεν δέχθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ή υπέγραψαν ατομική σύμβαση και στη συνέχεια κινήθηκαν νομικά για άρση της υπογραφής τους. Η μείωση μισθού στην πρώτη ατομική σύμβαση έφτανε το 15% και στο δεύτερο κύμα ατομικών συμβάσεων η μείωση ήταν ένα ακόμη 15%».σούπερ μάρκετ Λάρισα (3)

Επισημαίνεται ότι περίπου 20 άτομα από τα 100 ήδη πέτυχαν δικαστικά την ακύρωση της απόλυσής τους καθώς θεωρήθηκε «εκδικητικού χαρακτήρα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι οφειλές στους εργαζόμενους

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους τα χρέη που υπάρχουν στο 99% των συναδέλφων τους ξεκινούν από 100 έως 200 ευρώ και φτάνουν μέχρι αρκετές χιλιάδες ευρώ, δεδουλευμένα, επιδόματα, αποζημιώσεις κλπ. Ο συνολικός χρόνος που μένουν απλήρωτοι φτάνει τους 11 μήνες.

Οι διαφορές που υπάρχουν στις οφειλές αποδίδονται ως ένα βαθμό στο γεγονός ότι από το 2012 η εταιρία πλήρωνε τους εργαζόμενος και σε είδη από τα σούπερ μάρκετ. Δηλαδή υπήρχε συμφωνία ένα ποσό του μισθού να «κλείνει» σε τρόφιμα κλπ. «Παρατηρήθηκε το φαινόμενο κάποιοι εργαζόμενοι να εξαντλούν το ποσό που είχαν το δικαίωμα, παίρνοντας τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ, τα οποία στη συνέχεια τα μεταπωλούσαν σε συγγενείς και φίλους, ώστε να έχουν κάποια χρήματα στο χέρι» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την κ. Βενετσανοπούλου το συνολικό ποσό που της οφείλεται, καθώς είναι ένα χρόνο απλήρωτη, φτάνει τις 16.000 ευρώ.

Στον Χ.Τ., ο οποίος επίσης απολύθηκε το ποσό που του οφείλεται εκτιμάται στα 3.800 ευρώ.

Ο Δ.Φ. απολύθηκε, ενώ η γυναίκα του επίσης εργάζονταν στην ίδια εταιρία, και του οφείλεται ποσό 8.000 ευρώ.

Σ’ αυτό το σημείο αναδεικνύεται και ένα ακόμη ζήτημα, καθώς αρκετοί εκ των εργαζομένων δούλευαν στα σούπερ μάρκετ «Λάρισα» μαζί με τους / τις συζύγους τους, με αποτέλεσμα στο νοικοκυριό τους πλέον να μην μπαίνει ούτε ένα ευρώ.

Χρωστούν παντού – Έφυγαν και… μετανάστες

Οι εργαζόμενοι με τους οποίους μιλήσαμε αναφέρονται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, ενώ αναφέρονται και σε πολύ άσχημες συνθήκες που βιώνουν συνάδελφοι τους.

Ο Π.Α. που είναι απολυμένος από την αλυσίδα το τελευταίο διάστημα έχει παιδί πέντε ετών και χρωστάει δόσεις του στεγαστικού του δανείου. Παράλληλα, το χειμώνα για να μπορέσει να θερμάνει το σπίτι του… τράβηξε χρήματα από την πιστωτική κάρτα και πλέον ανέβασε τα χρέη στην Τράπεζα.

Οι εργαζόμενοι αναφέρονται και στην χαρακτηριστική περίπτωση γυναίκας συναδέλφου τους, η οποία απέκτησε πρόσφατα παιδί και καθώς η ίδια ήταν απλήρωτη και ο σύζυγός της άνεργος από άλλη δουλειά, δεν υπήρχαν χρήματα για να ταΐσει το μωρό.

Μεταξύ άλλων δεν λείπει και η περίπτωση εργαζομένου, ο οποίος έφυγε μετανάστης μαζί με τη σύντροφό του, καθώς δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την άσχημη οικονομική του κατάσταση.

Εξαιρετικά δύσκολα βρίσκονται όσοι έχουν στο σπίτι τους συγγενείς με σοβαρές ασθένειες, κάτι που μεγεθύνει τα οικονομικά τους προβλήματα.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα» έχουν χρέη σε τράπεζες, εφορίες, ΔΕΚΟ κ.α., ενώ χρωστούν χρήματα ακόμη και στα φροντιστήρια των παιδιών. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όσων βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατάσχεση του σπιτιού τους ή με το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα λόγω οφειλών.

Κοινή συνισταμένη πολλών εργαζομένων είναι ότι τους βοηθούν με μικροδάνεια γονείς και φίλοι, ώστε να ανταπεξέρχονται στα βασικά έξοδα, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που άφησαν τα σπίτια τους, πήραν τα παιδιά τους και συγκατοικούν με τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Ο Π.Α. επισημαίνει πως «ήμασταν αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι και τώρα η καθημερινότητά μας έχει γίνει τραγική. Αγωνιούμε για την εξέλιξη τη δική μας και των οικογενειών μας».

Κλείνοντας η κ. Βενετσανοπούλου υπογραμμίζει πως «αρχικά θέλουμε επίσημη ενημέρωση για το τι μέλει γενέσθαι με την εταιρία.

Αυτό το οποίο ζητάμε είναι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για όλους».

papaioannou-giannis.net