> Voliotaki: 'Ελενα Ράπτη: "Φυσικά και θα κρατούσα ένα παιδί αν ερχόταν τώρα

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

'Ελενα Ράπτη: "Φυσικά και θα κρατούσα ένα παιδί αν ερχόταν τώρα

Είναι μια από τις πιο όμορφες παρουσίες της πολιτικής σκηνής και όχι μόνο. Λογικό είναι, λοιπόν, η 'Ελενα Ράπτη να μας απασχολεί όχι μόνο ως πολιτικός αλλά και ως γυναίκα με τις σχέσεις της να μπαίνουν συχνά στο προσκήνιο, κάτι που η ίδια αποφεύγει. 

Ωστόσο, η τελευταία σχέση της με τον Λούκα Γιώρκα είναι πλέον ευρέως γνωστή και η Ελληνίδα πολιτικός φαίνεται να έχει...
χαλαρώσει στο πλάι του ενώ τις πασχαλινές της διακοπές τις είχε περάσει με τον σύντροφό του και την οικογένειά του στην Κύπρο. Μάλιστα, στο κυπριακό Omikron έδωσε και πρόσφατα μια συνέντευξη στην οποία μίλησε για όλους και για όλα! 

/

Την πίεση των media τη συνηθίσατε πια, σ’ ό,τι αφορά στην προσωπική σας ζωή; Πότε ακριβώς αποφασίσατε να πάψετε να κρύβεστε και να ζήσετε όπως επιθυμείτε – κάνοντας ακόμα και τολμηρές προσωπικές επιλογές;
Κοιτάξτε, ανέκαθεν προσπαθούσα να προβάλλω μόνο σημαντικές ειδήσεις στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μου, αυτές δηλαδή που χρησιμεύουν στην κοινωνία. Παράλληλα, ήθελα τις προσωπικές μου στιγμές, που άλλωστε έχουν αξία μόνο για μένα, να τις κρατάω για μένα. Στις περιπτώσεις όμως που φωτογράφοι επέλεξαν να απαθανατίσουν στιγμές της προσωπικής μου ζωής χωρίς την έγκρισή μου, αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορώ να φέρω μερίδιο ευθύνης.

Είχατε πει πως η ενασχόλησή σας με την πολιτική, δεν στάθηκε εμπόδιο στη δημιουργία οικογένειας. Από την άλλη, όμως, παραδέχεστε πως όλα αυτά τα χρόνια είχατε ελάχιστο ή καθόλου προσωπικό χρόνο. Μήπως στην πράξη, το «καριέρα και οικογένεια», είναι μια αληθινά δύσκολη εξίσωση; 
Δύσκολη ναι, άλυτη όχι. Είναι αλήθεια πως ο προσωπικός μου χρόνος υπήρξε ελάχιστος. Ωστόσο, όταν έρχεται η οικογένεια, όλα προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που προσδιορίζει.

Εσείς ως παιδί πώς ζήσατε; Ποια ήταν η σχέση σας με τους γονείς σας; Σας ζητούν ποτέ, αυτό που ζητούν από τα παιδιά τους όλοι οι Έλληνες γονείς; Να τους χαρίσετε ένα εγγόνι; 
Έζησα όμορφα παιδικά χρόνια, με πολλή αγάπη και στενούς οικογενειακούς δεσμούς μέχρι σήμερα. Οι γονείς μου είναι η καλύτερη συντροφιά μου σε όλα τα επίπεδα. Ζητούν από εμένα αυτά που ζητούν από τα παιδιά τους όλοι οι Έλληνες: να ντύνομαι καλά, να τρώω καλά και να ξεκουράζομαι.

Αν έρθει σήμερα στη ζωή σας ένα παιδί, θα το κρατήσετε;
Φυσικά. Υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία;

/

Είστε νέα, όμορφη, επιτυχημένη, με σημαντικές σπουδές, με οικονομική επιφάνεια… Είναι εύκολο για έναν άντρα, να σταθεί στο πλευρό σας;  
Μα όλα όσα περιγράφετε αφορούν την κοινωνία. Στο σπίτι δεν υπάρχουν αξιώματα και τίτλοι. Εάν ένας άντρας ψάχνει σύντροφο ζωής, θα εστιάσει σε πιο διαχρονικά χαρακτηριστικά που δεν ανήκουν σε αυτά που μόλις μου περιγράψατε. 

Εσείς τι είναι αυτό που αναζητάτε από ένα σύντροφο ζωής; Όλα όσα προσπαθώ κι εγώ να προσφέρω: αγάπη, σεβασμό και πίστη. Οι σχέσεις δοκιμάζονται κάθε μέρα και εμείς εξελισσόμαστε μέσα από αυτές.



Είστε ενεργό μέλος και συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα. Τι ακριβώς αφορά η καμπάνια; 
Το Δίκτυο Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέλαβε την υλοποίηση μιας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε ολόκληρη την Ευρώπη μιας και  1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι μια σκληρή αλήθεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης συνεπώς και στην Κύπρο και την Ελλάδα. Προσπαθούμε λοιπόν να βοηθήσουμε στην πρόληψη του φαινομένου. Τον συντονισμό της ελληνικής εκστρατείας μου ανέθεσε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, επικεφαλής της ελληνικής Αντιπροσωπείας και πραγματοποίησα πάνω από 100 δράσεις σε όλη τη χώρα με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Στη δυναμική της συμβάλλει καθοριστικά η ίδια η κοινωνία με το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή της σε όλες τις δράσεις. Σκοπός του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ο τερματισμός της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.


Το «Ένα στα Πέντε», αφορά την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης. Τι γίνεται όμως, αν το «κακό» τελικά συμβεί; Πώς βοηθάτε τις οικογένειες να προχωρήσουν σε καταγγελίες, να μιλήσουν, να υποδείξουν τους δράστες, να τους παραπέμψουν στη δικαιοσύνη;  Το έντυπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για γονείς, περιλαμβάνει απλές και πρακτικές οδηγίες για το πώς να μιλήσουν στο παιδί και πώς να το πλησιάσουν σε περίπτωση που έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Για παράδειγμα, σε ένα τέτοιο περιστατικό οι γονείς θα πρέπει να διαβεβαιώσουν το παιδί ότι θα ασχοληθούν με το θέμα, απευθυνόμενοι άμεσα σε έναν ειδικό που θα τους δώσει τις σωστές κατευθύνσεις. Να μη θυμώσουν με το παιδί. Να μην το κάνουν να νιώσει ότι φταίει ή ότι έκανε κάτι κακό. Να κουβεντιάσουν μαζί του ρωτώντας το τι έγινε, πότε έγινε και με ποιον, αλλά όχι γιατί. Διότι στο ερώτημα γιατί, το παιδί θα νιώσει συνένοχο, θα κλειστεί στον εαυτό του και δεν θα αποκαλύψει αυτό που του συμβαίνει.