> Voliotaki: «Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι»

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

«Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι»

Από την ΦΩΤΕΙΝΗ Δ. ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ
Υποψήφια δημοτική σύμβουλο

Μέχρι σήμερα τα στερεότυπα του φύλου περιόρισαν την πολιτική συμμετοχή των γυναικών στην Αυτοδιοίκηση , αφήνοντας έτσι σε πολύ μεγάλο βαθμό, αναξιοποίητο το μισό του πληθυσμού.

Η πολιτική συμμετοχή των γυναικών είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία, την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και την αξιοποίηση του συνόλου της κοινωνικής εμπειρίας.


Στους Δήμους και στις Περιφέρειες, οι θέσεις ευθύνης απαιτούν ικανότητα, αποφασιστικότητα, συνέπεια, φαντασία και δημιουργικότητα, ανεξάρτητα από το φύλο των ανθρώπων που τις καταλαμβάνουν.‘Εχουμε υποχρέωση να προασπίζουμε την ισότητα των φύλων σε όλες τις πολιτικές των Δήμων και των Περιφερειών και να επιδιώκουμε την ουσιαστική ισότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες. Οφείλουμε να ενισχύουμε τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην εποχή της πολύμορφης κρίσης που ζούμε, η φωνή των γυναικών, επιβάλλεται να είναι ισχυρή. Τις γυναίκες τις χαρακτηρίζει η οργανωτική σκέψη, η εργατικότητα, η αποτελεσματικότητα και κυρίως η ευαισθησία, χαρακτηριστικά αναγκαία για τον κοινωνικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει η Αυτοδιοίκηση.

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, η άρση των ανισοτήτων και η διασφάλιση κοινωνικής ισορροπίας και συνοχής, προβάλλει ως άμεση προτεραιότητα και υποχρέωση της σύγχρονης Πολιτείας.

Από τη μεριά, μάλιστα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ρόλος της είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, της δημιουργίας, δηλαδή, μιας κοινωνίας που θα χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και ισότητα. Και είναι καθοριστικός, γιατί η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός, είναι εξ ορισμού εγγύτερα στην κοινωνία, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Για αυτό και πρέπει να διασφαλιστούν στην παρούσα φάση τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των γυναικών , στην οικογένεια, στην εργασία, στην παραγωγική διαδικασία, στην οικονομία , στο δημόσιο βίο , και όπου υφίστανται διακρίσεις και να υψωθεί «ασπίδα» προστασίας τους, όταν οι δράσεις που αποσκοπούν σε αυτό, σε πολλές περιπτώσεις σχεδιάζονται ερήμην ή με ασθενική εκπροσώπηση του μισού και πλέον πληθυσμού μας.

Όσο πιο πολλές γυναίκες συμμετέχουν ενεργά στις πολιτικές δραστηριότητες, τόσο πιο ισορροπημένες αποφάσεις λαμβάνονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και περισσότερο πραγματικά ολοκληρωμένες και βιώσιμες λύσεις δίνονται. Τόσο όσον αφορά κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και σε σχέση με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και ίσων ευκαιριών.

Η ενεργός συμμετοχή των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί μόνο το ένα μέρος της εξίσωσης. Δεν θα έχει, όμως, κανένα νόημα αν περιοριστούμε και επικεντρωθούμε μόνο σε αυτό και η γυναικεία πλευρά δεν ενσωματωθεί στις πολιτικές της ανατροπης της και της δράσης . Στην πράξη και όχι στη θεωρία.

Στην κατεύθυνση αυτή, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θέλει να υπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών της -και ιδιαίτερα των γυναικών- πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις γυναικείες ανάγκες και να φροντίζει για τη λειτουργία κοινωνικών υποδομών, όπως βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, για τους οποίους δεν θα επιβαρύνονται υπέρμετρα οι οικογένειες , κέντρων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, κέντρων ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες , κέντρων οικογενειακού προγραμματισμού για την ενημέρωση και στήριξη των νέων ζευγαριών , δημοτικών πολυιατρείων για την πρόληψη της υγείας, αθλητικών προγραμμάτων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, σχολών γονέων και εφήβων και προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι»

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη μεριά της πρέπει να αξιοποιήσει τη γυναικεία συμμετοχή για να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη και κυρίως σε όσα απασχολούν τις γυναίκες που συνήθως είναι οι πρώτες που υφίστανται πιεστικά τις συνέπειες των όποιων αλλαγών, είτε με την ιδιότητα της μητέρας, της συζύγου είτε της εργαζόμενης.

Θεωρώ τιμή μου που συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο των Δρόμων Συνεργασίας Ανατροπής και Αλληλεγγύης ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με υποψήφιο δήμαρχο τον Μαργαρίτη Πατσιαντά. Η εμπειρία μου στα δημοτικά πράγματα, η όρεξη για δουλειά και η επιθυμία μου να προσφέρω στην πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζώ αποτελούν την εγγύηση για να μπορέσω να συνεχίσω, με τη δική σας βοήθεια την προσπάθεια για να βγάλουμε το Βόλο από τα αδιέξοδα.

Η συμμετοχή μου σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία δηλώνει την διάθεσή μου να στηρίξω την πολιτική που προτείνει, διεκδικεί ,συσπειρώνει και αγωνίζεται για την αλλαγή των συσχετισμών μέσα στην Ελληνική κοινωνία και την προώθηση θετικών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης αλλά και η γυναίκα ειδικότερα στην σημερινή κοινωνία.

Προβλήματα που δημιούργησαν οι ¨εκσυγχρονιστικές¨ πρακτικές του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων στην πατρίδα μου, όπως η ανεργία, η υποβάθμιση της υγείας, της παιδείας του πολιτισμού και της δήθεν ισότητας των δύο φύλλων.

Είμαι σίγουρη ότι την Κυριακή στις 18 Μαίου, όλοι μαζί , θα δώσουμε τα χέρια έτσι ώστε τα επόμενα βήματα της πόλης να είναι βήματα σταθερά και αποφασιστικά που θα οδηγούν σε μία προοδευτική διακυβέρνηση του Δήμου, απαλλαγμένη από τις πολιτικές των μνημονίων που έχουν καθηλώσει την πόλη στην αδράνεια και την απραξία.