> Voliotaki: Συγκλονιστικό! Πέντε μεγαλουπόλεις κινδυνεύουν να βυθιστούν ως το τέλος του αιώνα

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Συγκλονιστικό! Πέντε μεγαλουπόλεις κινδυνεύουν να βυθιστούν ως το τέλος του αιώνα

Θα έχουμε και νέες «Ατλαντίδες»;

Τζακάρτα, Βενετία, Ντάκα, Χο τσι Μινχ και Μπανγκόκ, απειλούνται με αφανισμό, καθώς οι καθιζήσεις του εδάφους συμβαίνουν δέκα φορές γρηγορότερα από την άνοδο της στάθμης των υδάτων

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου...
καθώς φοβούνται ότι πολλές μεγαλουπόλεις στον πλανήτη κινδυνεύουν με βύθιση επειδή εντείνεται το φαινόμενο το έδαφος να παρουσιάζει καθίζηση με ταχύτητα δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή με την οποία ανεβαίνουν τα επίπεδα του νερού.

Ο φόβος των επιστημόνων είναι ότι θα έχουμε νέες «Ατλαντίδες» αν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν άμεσα μέτρα. Πόλεις όπως η Βενετία, η Τζακάρτα, το Τόκιο, η Χο Τσι Μινχ και τα νησιά Μαλδίβες, κινδυνεύουν με αφανισμό.

Το ινστιτούτο ερευνών Deltares, που έχει την έδρα του στην Ολλανδία, εξέδωσε προειδοποίηση για όλες τις παράκτιες μεγαλουπόλεις του κόσμου και ο επικεφαλής του ινστιτούτου, δόκτωρ Gilles Erkens, δηλώνει ότι η μόνη λύση φαίνεται πως είναι να σταματήσει η άντληση υπόγειων υδάτων για πόσιμο νερό και οι κυβερνήσεις να αναζητήσουν αλλού πηγές πόσιμου νερού, προκειμένου να σταματήσουν οι καθιζήσεις του εδάφους.

Ειδικότερα, για την Τζακάρτα, κυματοθραύστες μήκους 30 χιλιομέτρων έχουν κατασκευασθεί για να προστατευθεί η πόλη από τις πλημμύρες και οι επιστήμονες τονίζουν ότι χωρίς αυτούς μέσα σε 48 ώρες θα μπορούσαν να έχουν χάσει τα σπίτια τους πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι!

Όπως όμως εξηγούν οι ερευνητές από το Deltares η λύση δεν είναι πάντα οι κυματοθραύστες, αφού συχνά η άνοδος της στάθμης του νερού θα μπορούσε να τους υπερβεί!

Οι προβλέψεις για το μικρό νησί των Μαλδίβων, που βρίσκεται μόλις πέντε μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες σε περίπτωση που χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η άνοδος της στάθμης των υδάτων, πάνω από 350.000 κάτοικοι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέχρι το τέλος του αιώνα.