> Voliotaki: Καθαρίστριες υπουργείου Οικονομικών: «Μας υποτίμησαν… Δεν έχουν δει τίποτα ακόμη!»

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Καθαρίστριες υπουργείου Οικονομικών: «Μας υποτίμησαν… Δεν έχουν δει τίποτα ακόμη!»

«Μας υποτίμησαν. Είναι μεγάλες στην ηλικία αυτές, η απόλυσή τους θα περάσει εύκολα. Έτσι νόμισαν. Δεν έχουν δει τίποτα ακόμη» λέει στο UNFOLLOW με φωνή κουρασμένη η κ. Αλεξάκη.

 Το πρωινό της ίδιας ημέρας η ίδια και μια χούφτα συναδέλφισσές της επιχείρησαν συμβολική κατάληψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

Τα ΜΑΤ τις απώθησαν. Και με τη συνδρομή...
των εργαζομένων στο Γενικό Λογιστήριο στάθηκαν εκεί, αξιοπρεπέστατες και ανυποχώρητες.

«Κάθε γυναίκα από εμάς έχει και μια ιστορία δύναμης και αξιοπρέπειας. Καθαρίστρια γίνεσαι από ανάγκη και όχι από επιλογή. Γι' αυτό είμαστε αποφασισμένες να τους διαψεύσουμε. Θα τους αποδείξουμε ότι δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας ούτε παιδιά ενός κατώτερου θεού, αλλά πολίτες ισόνομοι με ξεχωριστές αξίες και αξιοπρέπεια. Να καταλάβουν πως δεν είμαστε διαχειρίσιμες, ότι το λέει η ψυχή μας και κάθε μέρα θα σκέφτονται πως κακώς μας υποτίμησαν.

 Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά σε κανέναν και δεν θα χαριστούμε ούτε στην τρόικα ούτε στην κυβέρνηση. Εμείς δεν θα γίνουμε οι δούλες στον εργασιακό τους μεσαίωνα. Η επιστροφή στη δουλειά μας θα είναι για μας η νίκη και η δικαίωση του αγώνα μας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο δρόμο.

 Γιατί δεν θα σταματήσουν αν εμείς δεν τους σταματήσουμε» σημείωνε σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στην εφημερίδα Εποχή η Ευαγγελία Αλεξάκη, μία εκ των 595 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που εδώ και έξι μήνες έχουν ταχθεί σε έναν αγώνα δίχως ημερομηνία λήξης. Σε έναν αγώνα που δεν θα παύσει εάν η ζωή τους δεν τους επιστραφεί.

Το ορκίστηκαν στον εαυτό τους, το ορκίστηκαν στα ταπεινά σύνεργα της δουλειάς τους, που με αυτά έθρεψαν εδώ και χρόνια τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους. Ούτε η κόπωση, ούτε τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ούτε το ξύλο από τα ΜΑΤ, ούτε τα χημικά, ούτε η τρόικα, ούτε οι απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων τις πτοούν.

Είναι λες και η ιστορία τις επέλεξε: αυτές τις φωτεινές, σεμνές, σιωπηλές στην εκτέλεση των καθηκόντων τους παρουσίες για να άρουν την αμηχανία και τη σύγχυση που επικρατεί στην κοινωνία.

«Μας υποτίμησαν. Είναι μεγάλες στην ηλικία αυτές, η απόλυσή τους θα περάσει εύκολα. Έτσι νόμισαν. Δεν έχουν δει τίποτα ακόμη» λέει στο UNFOLLOW με φωνή κουρασμένη η κ. Αλεξάκη. Το πρωινό της ίδιας ημέρας η ίδια και μια χούφτα συναδέλφισσές της επιχείρησαν συμβολική κατάληψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τα ΜΑΤ τις απώθησαν. Και με τη συνδρομή των εργαζομένων στο Γενικό Λογιστήριο στάθηκαν εκεί, αξιοπρεπέστατες και ανυποχώρητες. «Δεν βλέπω να πέφτει ξύλο» σχολίασε ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Φαήλος Κρανιδιώτης από την ασφάλεια του τηλεοπτικού στούντιο του ΣΚΑΪ.

 «Να έρθει ο κύριος Κρανιδιώτης να δει τα χέρια και τις πλάτες μας που είναι μαύρες και να τ” αφήσει αυτά» του απάντησε η κ. Αλεξάκη σε ζωντανή σύνδεση. «Όποιον βλέπετε να βγαίνει έξω τον βαράτε… είναι η τακτική σας αυτή. Όποιον σηκώνει κεφάλι να τον βάζετε κάτω. Δεν θα το δείτε από τις καθαρίστριες αυτό το πράγμα. Δεν θα μας λυγίσετε. Ο λαός πεινάει, ο κόσμος αυτοκτονεί, οι άνεργοι αυξάνονται και όλοι οι άλλοι είναι στα συσσίτια και εσείς ακόμα κοιμάστε και λέτε ότι θα φτιάξετε τη χώρα. Πώς θα τα κάνετε αυτά; Όταν οι άνθρωποι θα έχουν πεθάνει;» κατέληξε η κ. Αλεξάκη.

Εύγλωττες καθαρίστριες όσο η αλήθεια… Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποίησαν μαζί με τους σχολικούς φύλακες καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή. Στη Βουλή που για τέταρτη ή πέμπτη φορά, χωρίς ίχνος ντροπής, επανακατατέθηκε η τροπολογία για την εξάλειψη προστίμων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλους ελληνικούς πετρελαϊκούς και επιχειρηματικούς ομίλους.

«Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συναντήσαμε στη Βουλή υποσχέθηκε ότι θα μας δει την προσεχή εβδομάδα. Ο δε κύριος Στουρνάρας που τις υπηρεσίες του καθαρίζαμε αρνείται πεισματικά να μας συναντήσει» αναφέρει στο UNFOLLOW εκπρόσωπος των καθαριστριών.

«Πλέον στις συγκεντρώσεις συμμετέχει ένας αριθμός 40-50 καθαριστριών καθώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν διαθέτει ούτε το αντίτιμο του εισιτηρίου για να παραστεί στις κινητοποιήσεις. Κάνουμε ό,τι μπορούμε με κουπόνια που έχουν εκδοθεί για την οικονομική στήριξη των συναδέλφων, δημιουργώντας ένα δίκτυο αλληλεγγύης.

Ξέρετε, ξυπνάμε κάθε πρωί από τα χαράματα και εμφανιζόμαστε στις εφορίες με τα πανό μας. Και ο κόσμος μας προτρέπει: «Κορίτσια, συνεχίστε. Είμαστε μαζί σας» καταλήγει η κ. Αλεξάκη απαντώντας υπομονετικά, βράδυ Πέμπτης, στις ερωτήσεις του UNFOLLOW παρά την εμφανή κόπωση στη φωνή της. «Οι περισσότερες εφορίες δεν καθαρίζονται καθόλου με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι και οι φορολογούμενοι να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε ανθυγιεινές συνθήκες.

 Διαλυμένα συνεργεία που υπολειτουργούν λόγω περικοπών και άθλια μεροκάματα και ωράρια για τις καθαρίστριες. Τρομερή σπατάλη δημόσιου χρήματος μέσω προμηθειών που πηγαίνουν στις τσέπες των εργολάβων. Τρομοκρατία από την πλευρά του ιδιώτη προς τις εργαζόμενες, όπως η τραγική περίπτωση της Kωνσταντίνας Κούνεβα» σημείωνε στο προαναφερθέν άρθρο της η κ. Αλεξάκη.

Συνεχίστε, κορίτσια. Συνεχίστε με τις σφουγγαρίστρες και τις σκούπες σας. Καθαρίστε την κόπρο του Αυγεία. Ξεπλύνετε την απραξία, το φόβο και τη σιωπή μας. Υπέροχες γυναίκες που σιγανά σιγανά πατούσατε στη γη. Καθαρίστε, όπως εύστοχα έχει ειπωθεί, για μας…

Ντίνα Ιωακειμίδου από unfollow