Πληρώνουμε τρεις φορές πιο ακριβά για τα ίδια προϊόντα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Παρά το γεγονός ότι το εισόδημα του μέσου Έλληνα πολίτη μειώθηκε κατά τουλάχιστον 30% λόγω των μνημονιακών πολιτικών, το καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη.
Η θλιβερή πραγματικότητα για τους Έλληνες καταναλωτές καταγράφεται πλέον καιΠαρά το γεγονός ότι το εισόδημα του μέσου Έλληνα πολίτη μειώθηκε κατά τουλάχιστον 30% λόγω των μνημονιακών πολιτικών, το καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη.
επίσημα στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Detailed Average Price Report November 2013 όπου συμπεραίνεται ότι η ραγδαία συρρίκνωση των εισοδημάτων των Ελλήνων εργαζομένων την τελευταία τριετία ξεπέρασε το 30% και σε συνδυασμό με το υψηλότατο ποσοστό των τιμών στα βασικά είδη έχει οδηγήσει τους Έλληνες να αισθάνονται την ακρίβεια «σκληρότερη» από τους υπόλοιπους εταίρους στην Ε.Ε.
Εξετάζοντας τις ενδεικτικές τιμές 20 βασικών αγαθών στα σούπερ μάρκετ (ρύζι, ψωμί, γάλα, αυγά, ελαιόλαδο κλπ) σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο συμπεραίνει κανείς ότι η χώρα μας έχει το ακριβότερο καλάθι, αν λάβει υπόψη του ότι οι Έλληνες καταναλωτές ξοδεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό του μισθού τους σε σχέση με τους καταναλωτές στις άλλες τρεις χώρες.
Πιο συγκεκριμένα για ένα καλάθι με 20 βασικά αγαθά που στην Ελλάδα κοστίζει συνολικά 63,4 ευρώ ο Έλληνας καταναλωτής που πληρώνεται σήμερα με τον βασικό, κατώτατο μισθό των 586 ευρώ χρειάζεται να δαπανήσει το 10,81% των μηνιαίων αποδοχών του.
Τα ίδια προϊόντα στην Ολλανδία κοστίζουν 50,3 ευρώ με τον Ολλανδό εργαζόμενο που αμείβεται με 1.478 ευρώ κατώτατο μισθό, να δαπανά μόλις το 3,4% των μηνιαίων εισοδημάτων του, δηλαδή τρεις φορές λιγότερο από τον Έλληνα.
Αντίστοιχα το ίδιο καλάθι στο Λουξεμβούργο κοστίζει 70,53 ευρώ. Και σε αυτή τη χώρα όπου ο βασικός μισθός είναι 1.874 ευρώ ο καταναλωτής που έχει αποδοχές τρεισήμισι φορές υψηλότερες από τον Έλληνα δαπανά το 3,7 των μηνιαίων αποδοχών του.
Τέλος, ο Πορτογάλος που κι αυτός λόγω κρίσης είδε το μισθό του να μειώνεται στα 485 ευρώ για την αγορά αυτών των 20 προϊόντων πληρώνει 46,48 ευρώ που αντιστοιχεί στο 9,58% των μηνιαίων αποδοχών του.