> Voliotaki: Ουκρανία προς Ρωσία: Δώστε μας πίσω τον Γιανουκόβιτς! Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία προς Ρωσία: Δώστε μας πίσω τον Γιανουκόβιτς! Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος

Την έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τη Ρωσία θα ζητήσει το Κίεβο προκειμένου να οδηγήσει τον έκπτωτο πρόεδρο της Ουκρανίας σε δίκη για μαζικές δολοφονίες διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε τις προθέσεις για αίτημα έκδοσης του Γιανουκόβιτς λίγες ώρες πριν ο καθαιρεθείς πρόεδρος παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου από το Ροστόφ της Ρωσίας, πόλη 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.


"Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας έχει την πρόθεση να ζητήσει την έκδοση του πολίτη Βίκτορ Γιανουκόβιτς που καταζητείται διεθνώς, εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία του στη Ρωσία", αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Η γενική εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον του Γιανουκόβιτς για μαζικές δολοφονίες. Με αυτή την κατηγορία άλλωστε έχει εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Ουκρανίας.

Ποινική έρευνα για ξέπλυμα χρήματος

Η εισαγγελία της Γενεύης άρχισε ποινική έρευνα κατά του Βίκτορ και του γιου του Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς για ξέπλυμα χρήματος.

"Έρευνα διεξήχθη από τον πρώτο εισαγγελέα Ιβ Μπερτοσά και την υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος της δικαστικής αστυνομίας στις 27 Φεβρουαρίου στην έδρα εταιρείας που ανήκει στον Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς", ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης του καντονίου της Γενεύης.

Επίσης, η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 20 Ουκρανών αξιωματούχων, στην πλειοψηφία τους υπουργών της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς, του ίδιου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του γιου του.

Ο Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς, η περιουσία του οποίου εκτιμάται ότι είναι ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, διαθέτει στη Γενεύη την εταιρεία Mako Trading, η οποία ειδικεύεται στην πώληση του ουκρανικού άνθρακα.