> Voliotaki: Μίζες με γαλόνια...

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Μίζες με γαλόνια...

Νέα πρόσωπα μπαίνουν στο κάδρο των εξοπλιστικών προγραμμάτων μετά την απολογία του Παναγιώτη Ευσταθίου, εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS στην Ελλάδα, ο οποίος αποτελεί και το πρώτο πρόσωπο που «έδωσε» στις δικαστικές αρχές ως διακινητή μαύρου πολιτιού χρήματος ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Αντώνης Κάντας.

Ο 83χρονος νομικός κατονόμασε σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 10 πρόσωπα στις Αρχές, εκ των...

οποίων αρκετά ήταν καινούργια και δεν είχαν ακουστεί από τον Αντ. Κάντα, ενώ έχει μιλήσει και για συνολικά 3 εκατ. ευρώ που έδωσε εν είδει μιζών. Ενάμισι εκατομμύριο εξ αυτών εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι τα έδωσε στον Αντ. Κάντα, ενώ τα υπόλοιπα σε διάφορα άλλα πρόσωπα.

Φαίνεται πάντως ότι ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με τις απαντήσεις του δεν ικανοποιεί τους δύο ανακριτές αρμόδιους για εγκλήματα διαφθοράς Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλο, που χειρίζονται την έρευνα.

Ενώ ο Π. Ευσταθίου περιορίζεται στα όσα έχει καταθέσει ο Αντ. Κάντας, οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν σειρά στοιχείων στα χέρια τους για τα χρήματα που έχουν περάσει από τραπεζικούς λογαριασμούς του Ευσταθίου στο εξωτερικό.

Κατά την πολύωρη απολογία του, ο 83χρονος κατηγορούμενος έλαβε το «μήνυμα» από τη Δικαιοσύνη, διά στόματος του Γ. Μαλλή:

«Θέλω τα ονόματα των προσώπων που έλαβαν μίζες από την κορυφή ώς τη βάση της ιεραρχίας, διαφορετικά η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της».

Αλλωστε οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τα 3 εκατ. ευρώ στα οποία αναφέρθηκε ο Ευσταθίου, να είναι... ψίχουλα σε σχέση με τα ποσά που έχουν στη διάθεσή τους οι ανακριτές μετά από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορουμένου.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ ανακριτών και υπεράσπισης κατά την απολογία, στη διάρκεια της οποίας πολλές φορές σημειώθηκαν εντάσεις και έντονοι διάλογοι ανάμεσα στις δύο πλευρές:

Ερώτηση: Θέλετε να πείτε ότι από τα 18 εκατ. που λάβατε σε λογαριασμό σας στο Λονδίνο, δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε τι αποκομίσατε εσείς;

Απάντηση: Εχω συναινέσει στο άνοιγμα των τραπεζικών μου λογαριασμών. Εκεί θα απεικονίζεται με ακρίβεια τι έχω κρατήσει και τι έχω δώσει.

Η πρόθεσή του να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές ήταν ήδη γνωστή από την ολοκλήρωση της απολογίας Κάντα.

Τότε ο Π. Ευσταθίου δήλωσε ότι προτίθεται να μιλήσει, ενώ ο συνήγορός του, Μιχ. Δημητρακόπουλος, έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του στους ανακριτές να μεταβεί ο ίδιος στην Ελβετία, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να δοθούν νέα ατοιχεία στην ανάκριση.

Πάντως ο Π. Ευσταθίου καταγγέλλει τον συγκατηγορούμενό του και ήδη προφυλακισμένο Α. Κάντα ως εκβιαστή. Ισχυρίστηκε στους ανακριτές ότι ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ζήτησε χρήματα προκειμένου να μην μπλοκάρει τη διαδικασία προμήθειας των επίμαχων οπλικών συστημάτων.

Τα πρόσωπα

Στις επίμονες ερωτήσεις της Δικαιοσύνης για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ο Π. Ευσταθίου εμφανίζεται να μην εμπλέκει κανέναν. Αναφορικά με τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, ο κατηγορούμενος φέρεται να απαντά αρνητικά. Αντίστοιχες ήταν οι απαντήσεις του και σε σχέση με τους καταδικασμένους για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο.

Ανάμεσα στα περίπου δέκα ονόματα που «έδωσε» ο Ευσταθίου στη Δικαιοσύνη περιλαμβάνονται μέλη επιτροπών που ασχολήθηκαν με τις υπό εξέταση προμήθειες των γερμανικών υποβρυχίων και του συστήματος κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος STINGER ASRAD, αλλά και τότε αξιωματικούς στρατού και ναυτικού. Ανάμεσα στα ονόματα που φιγουράρουν στην απολογία είναι αυτά των:

* Πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ), που απεβίωσε το Σεπτέμβριο του 2008, ενώ είχε παραιτηθεί από τη θέση του στις 2 Μαρτίου του 2002 αρνούμενος να αποστρατεύσει συγκεκριμένο υποναύαρχο που ήταν συμμαθητής και συγχωριανός του, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον υπουργό Αμυνας Γ. Παπαντωνίου για παρεμβάσεις στο έργο του.

* Πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που αποστρατεύθηκε το Γενάρη του 2001, με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Τότε ο υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η αποχώρησή του συνδεόταν με την υπόθεση του απεμπλουτισμένου ουρανίου, τόνισε πως κάτι τέτοιο θα ήταν «αφελές», καθώς οι κρίσεις αφορούν μια ολόκληρη θητεία δύο ή τριών ετών και δεν κρίνονται από τέτοια γεγονότα.

Επίσης κατονόμασε τρεις Γερμανούς, μεγαλοστελέχη της ATLAS που έδιναν σε αυτόν τα χρήματα προκειμένου να προχωρήσει στις δωροδοκίες, καθώς και έναν πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων ότι έλαβε χρήματα προκειμένου να τα δώσει στον κουμπάρο του, τον καταδικασθέντα Τσοχατζόπουλο.

Πρόκειται για τον Παύλο Νικολαΐδη, επίσης στέλεχος (αντιπρόεδρος το 2000 και μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος) της ΕΒΟ, το όνομα του οποίου έχει ήδη αναφέρει στην ανάκριση ο Αντώνης Κάντας.

Ο τελευταίος στην απολογία του έχει εμπλέξει τον Π. Νικολαΐδη στην προμήθεια των αντιαρματικών KORNET και στα MIRAGE 2000-5. Για την πρώτη υπόθεση έχει πει: «Τέλος του 2002 με συνάντησε ο Παύλος Νικολαΐδης, τον οποίο γνώριζα, ήταν πρόεδρος ή αντιπρόεδρος σε μια κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, και ήξερα ότι ήταν στενός φίλος και κουμπάρος του υπουργού Απόστολου-Αθανάσιου Τσοχατζόπουλου.

Μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια χρήματα από αυτά που πήρα από τον κ. Δαφέρμο (σ.σ. εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας). Επισκέφθηκα τον κ. Δαφέρμο και του είπα ότι ο Νικολαΐδης μου ζήτησε να του καταβάλω ένα ποσό, το οποίο όμως δεν προσδιόρισε. Ο κύριος Δαφέρμος μου απάντησε: "Ασε τον Νικολαΐδη, τον έχω τακτοποιήσει καλά"».

Για τη σύμβαση των MIRAGE 2000-2005 ο Αντ. Κάντας υποστήριξε: «Είχα λάβει προμήθεια 800.000 ευρώ από τον Παύλο Νικολαΐδη σε τρεις ή τέσσερις δόσεις. Ο κύριος Νικολαΐδης συνόδευε έναν Ελληνα με καταγωγή από τη Ρόδο, το όνομα του οποίου δεν θυμάμαι, που συνόδευε τα υψηλόβαθμα στελέχη της DASSAULT. (...)

Ο Π. Νικολαΐδης δεν μου είπε ποιος ακριβώς του είχε δώσει τα χρήματα που μου παρέδωσε, αλλά υποθέτω ότι ήταν ο ως άνω εκ Ρόδου κύριος με τον οποίο είχε στενή σχέση. Τα χρήματα αυτά μου παραδόθηκαν τμηματικά από τον Νικολαΐδη κατά το διάστημα 2001-2004 περίπου»...

enet.gr