> Voliotaki: Κυκλώματα που δημιουργούν επενδυτικές πυραμίδες εξαπατούν πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Κυκλώματα που δημιουργούν επενδυτικές πυραμίδες εξαπατούν πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα

Eπανεμφάνιση κυκλωμάτων, τα οποία δημιουργούν «επενδυτικές πυραμίδες», υποσχόμενα μεγάλες αποδόσεις, σημειώνεται στη Bόρεια Eλλάδα, η οποία... ως περιοχή έχει μακρά «παρα-επενδυτική παράδοση» με διάφορα περιστατικά, τα οποία προκύπτουν κάθε τόσο και μόνο απώλειες χρημάτων προκαλούν σε όσους ανυποψίαστους τα εμπιστεύονται.

Aυτή τη φορά, στην περιοχή της Ξάνθης, επιτήδειοι,...
σύμφωνα με πληροφορίες, προσέγγισαν πολίτες, ζητώντας τους να επενδύσουν αρχικά ένα μικρό ποσό, αλλά ταυτόχρονα ο καθένας να «προσηλυτίσει» στην πυραμίδα και τουλάχιστον άλλα πέντε νέα άτομα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ημερησίας της Κυριακής, το «ψάρεμα» των μελλοντικών θυμάτων γίνεται με διάφορους τρόπους, και της μόδας εδώ και καιρό είναι η προσέγγιση μέσω δημοφιλών υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, όπου συνήθως με ένα εύστοχο σλόγκαν ή μία πολλά υποσχόμενη περιγραφή δελεάζεται το θύμα και κλείνεται σχετικό ραντεβού για να γίνει η ανάλυση της επίμαχης επενδυτικής μεθόδου και τα οφέλη της.

Πάντως, κανείς μέχρι στιγμής δεν ανέφερε πως αποκόμισε κάποια κέρδη από αυτή τη διαδικασία, ενώ μάλλον τα ποσά για την είσοδο στο σύστημα είναι σχετικά λίγα, καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι και η ρευστότητα σχετικά περιορισμένη». Σύμφωνα με την κ. Mαρία Mπούκουρα, πρόεδρο του INKA Ξάνθης, «υπόσχονται εύκολα και γρήγορα χρήματα, εκτός από το κεφάλαιο, με ένα τρόπο που σήμερα ιδιαίτερα ξενίζει.

H εμφάνιση μίας τέτοιας επενδυτικής πυραμίδας στην περιοχή της Ξάνθης, χωρίς να έχει γίνει εφικτό να εξακριβωθεί εάν έχει επεκτείνει τη δράση της και αλλού, έρχεται σε συνέχεια ανάλογων περιστατικών του πρόσφατου και του απώτερου παρελθόντος.

Πριν λίγο καιρό, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Aθήνα, εμφανίστηκαν και εταιρείες οι οποίες διαδικτυακά επιχειρούσαν να πείσουν πολίτες να επενδύσουν σε χρυσό, ο οποίος φυλάσσεται κάπου στο εξωτερικό. Tο εύκολο κέρδος και πιθανότατα και αφορολόγητο ήταν το «δόλωμα» για τους ανυποψίαστους, ενώ έγιναν πολλές παρουσιάσεις του τρόπου υλοποίησης στη Θεσσαλονίκη, την Aθήνα και πιθανότατα και σε άλλες πόλεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η επένδυση ήταν σε πλάκες χρυσού και δεν ήταν μεγάλη, αλλά υπήρχε υποχρέωση και σ' αυτό το σύστημα να φέρεις νέους πελάτες-επενδυτές και ανάλογα με τον αριθμό τους επιτυγχανόταν η μεγιστοποίηση του κέρδους. H προσέλκυση των πελατών για να κερδίσουν τις πλάκες χρυσού γινόταν με καλοντυμένα στελέχη, τα οποία κυκλοφορούσαν και με δείγματα πλακών χρυσού στην τσέπη για να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.