Τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια ευρώ από οικονομικά εγκλήματα θα μπορούσαν να εισρεύσουν άμεσα στα κρατικά ταμεία, πλην όμως η επιστροφή τους παραμένει «παγωμένη», αφού η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση καθυστερεί.
Πρόκειται για δύο νομοσχέδια, με τίτλο «Δικαστικό Ενέχυρο» και «Ποινική Συνδιαλλαγή», βάσει των οποίων δίνονται ισχυρά κίνητρα σε διωκόμενους...
για οικονομικά εγκλήματα (παραβάσεις πόθεν έσχες, φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα» «μαύρου» χρήματος, κλπ) να επιστρέψουν τα χρήματα στο κράτος και να τύχουν έτσι ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις, στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος επιστρέψει τα χρήματα πριν κληθεί σε απολογίας, το κατηγορητήριο μετατρέπεται αμέσως από κακούργημα σε πλημμέλημα και η ποινή περιορίζεται στα δύο, το πολύ, χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.
Οι εν λόγω ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν εξαγγελθεί από καιρό και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο νομοπαρασκευαστικής εργασίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά δεν έχουν ακόμα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Συνεπώς οι απώλειες για τον κρατικό κορβανά είναι τεράστιες. Ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς υπολογισμοί των δικαστικών αρχών - που χειρίζονται υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας- κάνουν λόγο για τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, χρήματα άμεσα εισπραχθέντα με την ψήφιση των ρυθμίσεων.
Οι δικαστικές αρχές μάλιστα, εκτιμούν ότι σε βάθος χρόνου, τα έσοδα για το Δημόσιο θα μπορούσαν και είναι πολύ περισσότερα. Ενδεικτικά και μόνον αναφέρονται υποθέσεις, όπως για παράδειγμα της Energa - Hellas Power, της Proton Bank, της υπόθεσης των υποβρυχίων και της Ασπίς Πρόνοια, που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη, με ποσά που υπερβαίνουν το 1,8 δισ. ευρώ.
Ανεκμετάλλευτα και τα δεσμευμένα
Επιπλέον, μεγάλα ποσά παραμένουν στα αζήτητα, δεσμευμένα σε λογαριασμούς υπόπτων και υποδίκων. Πρόκειται για χρήματα που «μπλοκάρουν» καθημερινά οι δικαστικές Αρχές, τα οποία δεν αξιοποιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, παρά μόνον αν υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη.
Με δεδομένο ότι αφενός μόνο από τις «μεγάλες» υποθέσεις που βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα, τα δεσμευμένα ποσά ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ και αφετέρου οι υποθέσεις τελεσιδικούν έπειτα από χρόνια, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της κρατικής απώλειας και χρήμα και χρόνο.