Και εκεί που είχε ξεχαστεί κάπου μεταξύ βασιλικών ανακτόρων, Ερμιόνης και «Da Capo», μια «υπερκομματική» παρέμβαση –δι’ επιστολής– για τα πολιτικοοικονομικά αλλά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας στάθηκε αρκετή ώστε να ανοίξει και πάλι τη συζήτηση για τις προθέσεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.
Ακόμη και αν δεν έτυχε της προσήκουσας υποδοχής από τον πολιτικό κόσμο...
της χώρας, με δεδομένη την αποδεδειγμένη απόφαση του τέως να ενισχύσει τους δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα, ήταν αρκετή για να δώσει τροφή στα σενάρια που θέλουν τον έκπτωτο μονάρχη να βρίσκεται στην αναζήτηση προθύμων, οι οποίοι θα τον ακολουθήσουν στα σχέδια για «στήσιμο» του κόμματος που θα γεμίσει το κενό (;) στον πολιτικό χάρτη της χώρας.
Η δυναμική επιστροφή που θέλησε να κάνει ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ στη χώρα μας διεφάνη ήδη από την περασμένη άνοιξη, όταν επισκέφθηκε τα βασιλικά κτήματα και παρέστη στο τρισάγιο για τα 100 χρόνια από το θάνατο του βασιλιά Γεωργίου Α’, ενώ την ίδια στιγμή δημοσιεύτηκε η αγγελία για την πώληση της βίλας του στο Σάρεϊ της Μεγάλης Βρετανίας («του αγγλικού εξοχικού σπιτιού στο οποίο βρήκε καταφύγιο ο εξόριστος βασιλιάς», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν), γεγονός που μεταφράστηκε ως πλήρης «μετακόμιση» στα πάτρια.Ακόμη και αν δεν έτυχε της προσήκουσας υποδοχής από τον πολιτικό κόσμο...
της χώρας, με δεδομένη την αποδεδειγμένη απόφαση του τέως να ενισχύσει τους δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα, ήταν αρκετή για να δώσει τροφή στα σενάρια που θέλουν τον έκπτωτο μονάρχη να βρίσκεται στην αναζήτηση προθύμων, οι οποίοι θα τον ακολουθήσουν στα σχέδια για «στήσιμο» του κόμματος που θα γεμίσει το κενό (;) στον πολιτικό χάρτη της χώρας.
ΕΚΑΝΕ ΕΠΑΦΕΣ ΑΛΛΑ…
Πάντως, τα όποια σχέδια του τέως για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, που θα κινείται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας και θα καρπωθεί την ψήφο των «αγανακτισμένων δεξιών», δεν δείχνουν να ευοδώνονται, καθώς οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο των συζητήσεων λέγουν ότι το έδαφος δεν φαίνεται πρόσφορο, τουλάχιστον προς το παρόν.
Στο πλαίσιο των ζυμώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, το καλοκαίρι έγιναν διάφορες διαδοχικές συναντήσεις στο Πόρτο Χέλι, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό και εφοπλιστικό χώρο, αλλά και από το χώρο του Τύπου. Σε μια από αυτές, μάλιστα, παρευρέθησαν πρώην και εν ενεργεία βουλευτές, τακτικοί συνομιλητές του Κωνσταντίνου, που βλέπουν θετικά την κίνηση.
Οι πληροφορίες ήθελαν αρχικά για ηγέτη του νέου κόμματος τον πρωτότοκο γιο Παύλο, όμως η διαφωνία της συζύγου Μαρί Σαντάλ και οι σοβαρότερες ενστάσεις από την υποχρέωση αποποίησης του πριγκιπικού τίτλου έφεραν στο προσκήνιο το δευτερότοκο γιο Νικόλαο. Μάλιστα, λέγεται πως πασίγνωστη βρετανική εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων έχει αναλάβει να «μετρήσει» το ενδεχόμενο.
ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Τις φήμες για τις πολιτικές κινήσεις της τέως βασιλικής οικογένειας φούντωσε και η απόφαση του Νικόλαου να μετακομίσει μόνιμα στην Ελλάδα. Ο ίδιος και η σύζυγός του Τατιάνα εδώ και καιρό είναι γείτονες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, καθώς κατοικούν στο Καστρί, σε μεζονέτα που χτίστηκε στους χώρους της ιστορικής βίλας «Γαλήνη».
Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας προχώρησαν στην ενοικίαση ενός από τα πολυτελή διαμερίσματα που βρίσκονται στην κατοχή της Σοφίας Παπανδρέου, ενώ οι πληροφορίες θέλουν μεσολαβητή στο deal τον τραπεζίτη Νάσο Θανόπουλο, κουμπάρο και στενό φίλο της οικογένειας.
Εκτός όμως από το σπίτι στην Αθήνα, ο τέως βασιλιάς τα τελευταία χρόνια περνά τις καλοκαιρινές του διακοπές στην πολυτελή βίλα που νοικιάζει στην πευκόφυτη χερσόνησο της Βερβερόντας, στην Αργολίδα –ακίνητο που ανήκει στο γνωστό εφοπλιστή Στέλιο Χαράκογλου– και, ενώ φέρεται εδώ και καιρό να έχει προχωρήσει στην αγορά οικοπέδου στην περιοχή Γκιάλεζα με σκοπό να χτίσει τη βίλα των ονείρων του, για άγνωστους λόγους τα σχέδια έχουν παγώσει.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΤΩΤΟΥ ΜΟΝΑΡΧΗ
Αν και το περιβάλλον του τέως βασιλιά διαψεύδει κατηγορηματικά τα όποια σενάρια για αποφασισμένη κάθοδο του Νικόλαου στην πολιτική, η πρόσφατη παρέμβαση του Κωνσταντίνου, που περιείχε και εκτενές μήνυμα για τις πολιτικές δολοφονίες, αποδίδεται στην ενίσχυση αυτών των σχεδίων.
Στην ανακοίνωσή του, ο έκπτωτος μονάρχης, αφού διαπιστώνει «προσπάθεια για την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας» και εύχεται «απεμπλοκή από τη σκληρή επιτήρηση των δανειστών», εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τις τρεις πρόσφατες δολοφονίες «που πλήρωσαν με τη ζωή τους τη μισαλλοδοξία και τον τυφλό φανατισμό».
Παράλληλα, μιλά για την ανάγκη να τεθεί εκτός Κοινοβουλίου «οποιαδήποτε κομματική παράταξη προβαίνει, ή ενθαρρύνει άλλους να προβούν, σε πράξεις που δεν συνάδουν με το Σύνταγμα», ενώ καταλήγει με την ευχή «οι Έλληνες ενωμένοι να απομονώσουν με αποφασιστικότητα κάθε επιθετική συμπεριφορά και κάθε κρούσμα εγκληματικής βίας, απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται».
Της Ανδριάνας Ζαρακέλη