Οι Έλληνες και οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές επιτέθηκαν έντονα στο σχέδιο ψηφίσματος του βρετανού ευρωβουλευτή και εισηγητή των Σκοπίων, Richard Howitt, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι επιτιθέμενοι επιδιώκουν:Την επίλυση της διαμάχης για το όνομα, την προϋπόθεση των σχέσεων καλής γειτονίας και την συμφωνία με την Βουλγαρία, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει η «Dnevnik» επικαλούμενη ανταπόκριση της τηλεόρασης Άλφα των Σκοπίων.
Η έντονη αντίδραση τους προήλθε, σε παράγραφο του εισηγητή του νοτιοσλαβικού κράτους, που ζητά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προωθηθεί το ζήτημα των Σκοπίων σε ένα εξάμηνο.
Απαιτεί, επιπλέον, τη διαγραφή από το ψήφισμα της παραγράφου που αναφέρεται στην αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προωθήσει την πρόοδο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων, που θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της διαδικασίας διερεύνησης.
Οι ευρωβουλευτές, Γιέρζι Μπούζεκ (Πολωνός) και ο Έντουρντ Κουκάν (Σλοβένος), αντίθετα με τους Βούλγαρους και τους Έλληνες ευρωβουλευτές κάλεσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αρχίσει τον έλεγχο των κεφαλαίων 23 και 24 για τα Σκόπια, ώστε να βοηθηθεί το νοτιοσλαβικό κράτος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
Αυτοί, ως υποστηρικτές των Σκοπίων ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην αποτελέσουν τα διμερή ζητήματα αιτία για την παρεμπόδιση της διεύρυνσης της ΕΕ.
Η Marie Cornelissen, ευρωβουλευτής των Κάτω Χωρών (Ολλανδίας) θεωρεί ότι η τελευταία πρόταση του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για το όνομα είναι μια καλή βάση για έναν συμβιβασμό, με την οποία δεν αμφισβητείται το ζήτημα της ταυτότητας.
Ζήτησε, μάλιστα, από την Ελλάδα να προβεί στις απαραίτητες τροπολογίες, λόγω της ανάληψής της προεδρίας στην ΕΕ, ώστε να απεμπλακεί το όνομα από τη διαδικασία, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.