> Voliotaki: Πέθανε ο πατριάρχης του ελληνικού κοσμήματος Ηλίας Λαλαούνης

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Πέθανε ο πατριάρχης του ελληνικού κοσμήματος Ηλίας Λαλαούνης

Έφυγε από τη ζωή ο πατριάρχης της ελληνικής αργυροχρυσοχοϊας Ηλίας Λαλούνης σε ηλικία 93 ετών. 

Λάτρεψε το κόσμημα όσο λίγοι και άφησε για πάντα το στίγμα του με τη θαυμάσια τεχνοτροπία του η οποία ήταν εμπνευσμένη από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και όχι μόνο.


Πλήρης ημερών έφυγε ο διεθνώς αναγνωρισμένος ταλαντούχος δημιουργός κοσμημάτων Ηλίας Λαλαούνης η κηδεία του οποίου έγινε σήμερα στις 10.00 το πρωί από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ποιος ήταν ο Ηλίας Λαλαούνης

Γεννήθηκε το 1920 στην καρδιά της Αθήνας κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Έχοντας εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση για πολλά χρόνια, το 1968 ίδρυσε τη δική του εταιρεία που σήμερα ονομάζεται Greek Gold-Ilias Lalaounis S.A.

Ο Ηλίας Λαλαούνης με τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας - ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
Ο Ηλίας Λαλαούνης με τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας - ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αρχικά η επιχείρηση εγκαινίασε υποκαταστήματα σε ελληνικά νησιά, ενώ γρήγορα επεκτάθηκε σε πρωτεύουσες της Ευρώπης όπως το Παρίσι, τη Ζυρίχη, τη Γενεύη, το Λονδίνο και πόλεις ανά τον κόσμο όπως τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Hong Kong. Έχει λάβει πολλά βραβεία για την δουλειά του, με ύψιστη τιμή αυτή της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, ως το μοναδικό μέλος - κοσμηματοποιός που έχει εκλεγεί ποτέ. 


Ξεκίνησε τη καριέρα του αναλαμβάνοντας την οικογενειακή επιχείρηση "Ζολώτα" στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Στη δεκαετία του 1950 η ιδιοφυής του ιδέα να αναβιώσει το ελληνικό κόσμημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αναμφίβολα άλλαξε τη ζωή και τη σταδιοδρομία του αλλά και την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος.