Στοιχεία για 143 προϊσταμένους και υπαλλήλους εφοριών, οι οποίοι την περίοδο 2009-2011 εμφανίζονται να έχουν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα συνολικού ύψους άνω των 100.000 ευρώ, αποστέλλονται στους οικονομικούς εισαγγελείς από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα, έρευνες για τα οικονομικά στοιχεία δημοσίων υπαλλήλων διενεργούνται και από τον επιθεωρητή...
Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, καθώς και από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Μάλιστα, μετά τις αποκαλύψεις για τους επίορκους εφοριακούς, με επιστολή που απέστειλε στον ειδικό γραμματέα του σώματος, Παρασκευά Νομικό, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί εξονυχιστικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι από το 2009 και εντεύθεν εμφανίζονται να έχουν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα που αθροιστικά ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.
Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί την άμεση και κατά προτεραιότητα εξέταση των υπαλλήλων που ελέγχονται ήδη ποινικά ή πειθαρχικά ή υπάρχουν σε βάρος τους ενδείξεις για παράνομο πλουτισμό. «Οι εποχές όπου ο καθένας μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος των εν λόγω υπαλλήλων αποτελεί «υποχρέωση της Πολιτείας προς το σύνολο της κοινωνίας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους πρόσφατους ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, την... τιμητική τους στο πεδίο των ανακριβών δηλώσεων «πόθεν έσχες» φαίνεται ότι έχουν οι υπάλληλοι που εργάζονται σε πολεοδομίες.
Ενδεικτικά, εντοπίστηκαν υπάλληλοι πολεοδομίας οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους, δικαστική υπάλληλος με καταθέσεις άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και υπάλληλος δασικής υπηρεσίας ο οποίος εμφανίζει αδικαιολόγητες καταθέσεις που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Αντίστοιχα, εκτεταμένους ελέγχους στα «πόθεν έσχες» των δημοσίων υπαλλήλων διενεργεί και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Από τις 13 περιπτώσεις που ελέγχονται, τέσσερις έχουν εντοπιστεί με ανακριβείς δηλώσεις, ενώ για εννέα συνεχίζεται η έρευνα.
Η αδυναμία του κράτους να εισπράξει τους φόρους από τα εμβάσματα του εξωτερικού αποτελεί πάντως σημείο προβληματισμού και στα επιτελεία των κομμάτων. Ενδεικτικά, στο ΠΑΣΟΚ εξετάζουν προτάσεις για τη φορολόγηση όσων έχουν εμβάσει χρήματα στο εξωτερικό τη διετία 2009-2011, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του δημοσιονομικού κενού.