Την πρώτη εμφάνισή του στην Ελλάδα, κάνει –μέσω Θεσσαλονίκης- ένα από τα νεότερα και πλέον καινοτόμα προϊόντα της Google.
Πρόκειται για τα… γυαλιά της Google (Google Glass), τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά τον επόμενο χρόνο, και αυτές τις ημέρες παρουσιάζονται στο Developers Festival (DevFest) που διεξάγεται στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (7-10 Νοεμβρίου).
Πρόκειται για τα… γυαλιά της Google (Google Glass), τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά τον επόμενο χρόνο, και αυτές τις ημέρες παρουσιάζονται στο Developers Festival (DevFest) που διεξάγεται στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (7-10 Νοεμβρίου).
Τα Google Glass, μπορούν –μεταξύ άλλων- να βιντεοσκοπούν, να φωτογραφίζουν και να δίνουν πληροφορίες με πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ διαθέτουν σύστημα πλοήγησης καθώς και αρκετές ακόμη δυνατότητες που ενεργοποιούνται με φωνητική εντολή!
Τα συγκεκριμένα γυαλιά που εκτίθενται στη Θεσσαλονίκη ανήκουν στον Μάρτιν Πέλαντ, έναν προγραμματιστή Android από την Τσεχία. Ο κ.Πέλαντ απέκτησε τα γυαλιά της Google λόγω διάκρισης σε σχετικό πρότζεκτ της εταιρίας στις ΗΠΑ. Είναι Google Glass Explorer και τα έφερε στη Θεσσαλονίκη για να τα παρουσιάσει στο κοινό του Developers Festival.
Στην Πράγα όπου ζει, τα φοράει συχνά καθώς περπατά στο δρόμο. "Που και που με σταματάνε και με ρωτάνε αν αυτά που φοράω είναι τα γυαλιά της Google και αν μπορούν να τα δοκιμάσουν", αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. "Οι περισσότεροι με κοιτάνε και όταν με τη σειρά μου τους κοιτάω κι εγώ, γυρίζουν γρήγορα αλλού το βλέμμα", προσθέτει χαμογελώντας.
Τα γυαλιά διαθέτουν μπαταρία, ακουστικό, χειριστήριο αφής και θύρα USB. Έχουν πλήκτρο διαδοχικής φωτογράφησης (snap shots) και κάμερα 5 Megapixels. Αυτός που φοράει τα γυαλιά αισθάνεται να παρακολουθεί μια οθόνη αντίστοιχη με εκείνη μιας τηλεόρασης 25 ιντσών από απόσταση τριών μέτρων. Για την ενεργοποίηση των έξυπνων γυαλιών της Google, δεν χρειάζεται να πεις … «Σουσάμι άνοιξε». Αρκεί το: "Οκ Glass".
"Είναι πολύ χρήσιμα γιατί μπορείς να βιντεοσκοπείς, να σερφάρεις στο ίντερνετ, ακόμη και να τηλεφωνείς, χωρίς να χρησιμοποιείς τα χέρια σου, δίνοντας απλώς μια φωνητική εντολή!", τονίζει ο κ.Πέλαντ.
Ο ιδρυτής του Google Developers Group (GDG) στη Θεσσαλονίκη, Παναγιώτης Τζίνης, επεσήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ανάγκη να αναδειχθεί ο τομέας της καινοτομίας και της τεχνολογίας μέσα από το DevFest και αναφέρθηκε στη σημειολογία της άφιξης ενός τόσο καινοτόμου προϊόντος στην πόλη.
"Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τα γυαλιά της Google στην Ελλάδα, ενός προϊόντος που αναμένεται να αλλάξει πολλά από τα μέχρι τώρα δεδομένα", αναφέρει ο κ.Τζίνης. "Ωστόσο, δεν είναι μόνο η τεχνολογία που θα αλλάξει τον κόσμο. Η τεχνολογία βοηθάει αλλά για να αλλάξει ο κόσμος χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία", προσθέτει.
«Η τεχνολογία και η καινοτομία ήταν πάντα στο επίκεντρο των διοργανώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης και προσθέτει ότι, ήδη, από την 78η ΔΕΘ ο ενοποιημένος πλέον φορέας έδειξε πόσο επενδύει στην τεχνολογία αιχμής στηρίζοντας διοργανώσεις όπως το GDG Thessaloniki και τώρα το DevFest.
"Στόχος μας είναι όλα αυτά, να αποτελέσουν τον προπομπό για όσα θα γίνουν στη διάρκεια της 79ης ΔΕΘ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε ο κ. Ποζρικίδης.
Για το τετραήμερο Dev Fest έχουν δηλώσει συμμετοχή 2.200 άτομα.