> Voliotaki: Διεκόπη η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη για τη λίστα Λαγκάρντ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Διεκόπη η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη για τη λίστα Λαγκάρντ

Στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται να συνεχιστεί η δίκη του δημοσιογράφου και εκδότη του HOT DOC, Κώστα Βαξεβάνη, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Η δίκη συνεχίστηκε σήμερα με τις καταθέσεις της Δήμητρας Γαλάνη και του Παναγιώτη Σιάνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιογράφος είχε αρχικά συλληφθεί για τη δημοσιοποίηση της λίστας αλλά είχε αθωωθεί στο δικαστήριο..


Στη συνέχεια όμως η εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της απόφασης βάζοντας ξανά τον εκδότη του Hot Doc στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η εκδίκαση της έφεσης είχε διακοπεί μετά τις καταθέσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ) και του πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Τρίμη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε υπογραμμίσει ότι η δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ ήταν επιτακτική ανάγκη που εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον. Και αυτό διότι από το σημείο εκείνο και μετά ξεκίνησαν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες-Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και Προανακριτική Επιτροπή. Μάλιστα, όπως ανέφερε η κα Κωνσταντοπούλου, η περίοδος ήταν τέτοια που απαιτούσε μια τέτοιου είδους δημοσιογραφική αποκάλυψη.

Από την πλευρά του ο κ. Τρίμμης έκανε αναφορά στη διάσταση που πήρε η υπόθεση. Αναφέρθηκε επίσης στην υποχρέωση του δημοσιογράφου να δημοσιεύει στοιχεία που αφορούν οποιαδήποτε συγκάλυψη, καθώς με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας δρομολόγηθηκαν ραγδαίες πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι o Κώστας Βαξεβάνης καλείται να δικαστεί για τη λίστα, ενώ την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, μετά την πρόταση παραπομπής της Προανακριτικής Επιτροπής για συγκάλυψη.

Κάτι που επιβεβαιώνει το γεγονός, ότι η αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ από το HOT DOC, δρομολόγησε ραγδαίες πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις. Την ίδια ώρα που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ουδέποτε μπήκε σε περιπέτειες, καθαρά και μόνο για να μην καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός.