> Voliotaki: Για νέα Αγορά του Αιώνα ετοιμάζεται ο Μιλτιάδης. Τρίβουν τα χέρια τους έμποροι όπλων και μηντιάρχες!

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Για νέα Αγορά του Αιώνα ετοιμάζεται ο Μιλτιάδης. Τρίβουν τα χέρια τους έμποροι όπλων και μηντιάρχες!

ΝON STOP PARTY!

Από τον Νίκο Ντε Βιλλιέ

H Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και ξανά προς την δόξα τραβά.
Με πρόσχημα την προστασία των ΑΟΖ που ακόμη δεν έχει
χαραχθεί η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα και τους δανειστές, ετοιμάζεται να μας βυθίσει ακόμη πιο πολύ στον ίλιγγο του χρέους βάζοντας αυτή τη φορά μπροστά τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ως υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενώ οι εξοπλισμοί λογικά εναπόκεινται στον τομέα ευθύνης του υπ. Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Προφανώς ο Δημήτρης δεν έχει πολλές συμπάθειες στο περιβάλλον του Βενιζέλου και έτσι αναλαμβάνει δράση ο Μιλτιάδης. (Μ΄ αυτά που γράφουμε δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ εκπομπή στο Action 24!)

Είναι φυσικό να τρίβουν τα χέρια τους από χαρά και οι Έλληνες μηντιάρχες μια και τα βαριά ονόματα παραδοσιακά εμπλέκονται στις μίζες από τα εξοπλιστικά την ώρα που εσύ μαλάκα Έλληνα βλέπεις την Δούκισσα Νομικού και να μην πω τι κάνεις.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του Ηλία Γ. Μπέλλου στο Capital.gr, ρόλο επιτήρησης και προστασίας της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ευρύτερα γνωστής ως ΑΟΖ προετοιμάζεται να αναλάβει το Λιμενικό Σώμα σε μια εξέλιξη που συμπίπτει με τις διεργασίες για την έναρξη των διαγωνισμών παραχωρήσεων υπεράκτιων εκτάσεων προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εν εξέλιξη ευρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού που συνεπικουρώντας το Πολεμικό Ναυτικό στόχο έχει την επιτήρηση της ΑΟΖ αλλά και όλων εκείνων των θαλασσίων πεδίων στα οποία θα γίνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες. Συμπεριλαμβανομένων αυτών στα νοτιοανατολικά παράλια και γύρω από το Καστελόριζο αλλά και «την προστασία των επενδύσεων οι οποίες θα γίνουν για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης» όπως δηλώνει η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού ναυτιλίας και Αιγαίου.

Οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις φαίνεται πως εξασφαλίστηκαν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων αλλά και άλλους κοινοτικούς πόρους όπως προκύπτει από τις ενέργειες του υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης και εξοπλισμού του Λιμενικού που έχει ξεκινήσει είναι πράγματι μαζικό.

Το Λιμενικό έχει ήδη εντάξει στο Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων την επισκευή τριών μεγάλων πλοίων ανοιχτής θαλάσσης, των ΠΑΘ του 1960, του 1970 και του 1980 όπως και την ανακατασκευή και λειτουργία του ΠΑΘ του 1950. Παράλληλα προχωράει ο διαγωνισμός για την αγορά ενός καινούργιου μεγάλου πλοίου ανοικτής θαλάσσης, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προχωρά επίσης η συμβασιοποίηση της αγοράς έξι μεγάλων περιπολικών μήκους 23 μέτρων, η κατασκευή των οποίων έχει ήδη κατακυρωθεί σε ανάδοχο που θα χρηματοδοτηθούν και αυτά από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων. Επιπλέον δρομολογηθήκαν συνεργασίες για την αξιοποίηση μέσων από άλλες χώρες εταίρους. Τον εξοπλιστικό αυτό κύκλο που ανοιξε αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός υπενθυμίζοντας και την πρόκληση της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

Όμως το πρόγραμμα δε σταματά εδώ. Το υπουργείο έχει επίσης ήδη προχωρήσει στην κατακύρωση διαγωνισμού και συμβασιοποιεί την αγορά με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εξήντα πέντε καινούργιων οχημάτων και τριάντα δύο μοτοσικλετών ενώ μετά απο σχετική νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο ιδιοποιείται άμεσα ότι κρίνει ότι χρειάζεται από κατασχέσεις που πραγματοποιεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, όπως τζιπ και πλωτά μέσα για να ενισχύει διαρκώς τις δυνάμεις του.

Περαιτέρω στόχος που θα ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο κοινοτικών ενισχύσεων είναι η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων επιτήρησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας στα πλαίσια της οποίας τρέχει ήδη διαγωνισμός για την αναβάθμιση του VTS.

Στο μέτωπο του ανθρώπινου δυναμικού υπάρχει η έγκριση από το διυπουργικό όργανο για την πρόσληψη εκατόν πενήντα λιμενοφυλάκων και υπαξιωματικών και δρομολογείται η ένταξη φοιτητών στη Σχολή Λιμενοφυλάκων από τις Πανελλήνιες εξετάσεις ώστε να διασφαλιστεί μία συνεχής ροή για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Προκειμένου να εξοικονομηθεί ανθρώπινο δυναμικό για μάχιμες δραστηριότητες δρομολογείται και η συγχώνευση κάποιων εκ των διακοσίων πενήντα περίπου ανά τη χώρα λιμενικών σταθμών, φυλακίων, υπολιμεναρχείων και λιμεναρχείων. Η κίνηση αυτή υπολογίζεται ότι θα προικοδοτήσει τη δύναμη κρούσης του Λιμενικού με άνω των επτακοσίων ανδρών και γυναικών.