> Voliotaki: Με τιμές εν ενεργεία Προέδρου θ' αποχαιρετήσει η Κύπρος τον μεγάλο της ηγέτη, Γλαύκο Κληρίδη

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Με τιμές εν ενεργεία Προέδρου θ' αποχαιρετήσει η Κύπρος τον μεγάλο της ηγέτη, Γλαύκο Κληρίδη

- Λαός και πολιτεία θ' αποχαιρετήσουν τον Γ. Κληρίδη την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου
- Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του αείμνηστου πρώην Προέδρου
- Επικήδειο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου θα τελεστεί, με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, η κηδεία του πρώην Προέδρου ...
της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, αποφασίστηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνήλθε εκτάκτως, υπό την προεδρία του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου με θέμα την απόδοση τιμών στον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 94 χρονών.

 Με βάση την απόφαση κηρύσσεται τριήμερο δημόσιο πένθος από σήμερα μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.

Στην κηδεία θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος και θα εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο, καθώς και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, κηρύσσεται δημόσιο πένθος από σήμερα 16η Νοεμβρίου μέχρι και τη 19η Νοεμβρίου Κατά τη διάρκεια του πένθους οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία θα κυματίζουν μεσίστιες. Επίσης η ημέρα της κηδείας, Τρίτη 19η Νοεμβρίου 2013, κηρυχθεί ως δημόσια αργία.

Αποφασίστηκε εξάλλου όπως η σορός του αείμνηστου πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 από τις 9:00 έως 19:00, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο.

Ακόμη θα ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο το οποίο θα μπορούν να υπογράψουν τα Μέλη του Διπλωματικού Σώματος και οι Πολιτειακοί Αξιωματούχοι. Βιβλία συλλυπητηρίων θα ανοιχθούν και σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας.

Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει κείμενο που θα κατατεθεί στο βιβλίο συλλυπητηρίων, το οποίο θα είναι προς υπογραφή, για τον αποθανόντα πρώην Πρόεδρο.

Στο κείμενο αναφέρεται πως "με βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του Κύπρο από τις επάλξεις του Βουλευτή, Προέδρου της Βουλής, Υπουργού, Διαπραγματευτή και Προέδρου της Δημοκρατίας. Τον τιμούμε ακόμα για τη συμμετοχή του στον αγώνα του ελεύθερου κόσμου στο πλευρό των Συμμάχων εναντίον του φασισμού και του ναζισμού.»

Ακόμη αποφασίστηκε όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων και όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο παραστούν στην κηδεία.

Κατά τη διάρκεια του δημόσιου πένθους όλες οι επίσημες εκδηλώσεις θα αναβληθούν, όπως και η συμμετοχή των μελών της Κυβέρνησης και των αξιωματούχων του Κράτους σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «τον επικήδειο λόγο – είναι θέληση της οικογένειας του εκλιπόντος αλλά και του Υπουργικού Συμβουλίου – θα τον εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».