Με στόχο τη ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου προχωρά σε κατάργηση των αδειών ερασιτεχνικής αλιείας για τα σκάφη αναψυχής άνω των επτά μέτρων.
Όπως αναφέρεται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 14 «Γενικές Διατάξεις» του νομοσχεδίου «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» που έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση: «Η διενέργεια θαλάσσιας ερασιτεχνικής αλιείας από τους επιβαίνοντες των πλοίων αναψυχής επιτρέπεται χωρίς να απαιτείται ο εφοδιασμός του πλοίου ή των επιβαινόντων με αντίστοιχες άδειες ερασιτεχνικής αλιείας.Οι διατάξεις του άρθρου 6 του ΠΔ 373/1985 (Α' 131) δεν εφαρμόζονται στα πλοία αναψυχής για τα οποία δεν απαιτείται εφεξής ο εφοδιασμός με ερασιτεχνική άδεια αλιείας. Οι επιβάτες των πλοίων αναψυχής μπορούν να πραγματοποιούν ερασιτεχνικές καταδύσεις αναψυχής, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας».
Στο άρθρο 1 του ίδιου νομοσχεδίου ως πλοίο αναψυχής θεωρείται «κάθε σκάφος ολικού μήκους άνω των επτά (7) μέτρων ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο, το οποίο έχει τη δυνατότητα από τη γενική κατασκευή του να χρησιμοποιείται για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής».
Έως σήμερα, αν μια οικογένεια από το εξωτερικό που είχε ναυλώσει ένα σκάφος ήθελε να ψαρέψει, θα έπρεπε να απευθυνθεί στο τοπικό λιμεναρχείο για έκδοση σχετικής άδειας.
Παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό που επιδιώκεται είναι να δοθεί πλέον η δυνατότητα σε τουρίστες που ναυλώνουν ένα σκάφος αναψυχής, προκειμένου να περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα μας, να μπορούν να ψαρεύουν, χωρίς να απαιτείται η απαραίτητα άδεια από το λιμεναρχείο.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξήγγειλε στο πλαίσιο αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας ότι καταργούνται οι άδειες ερασιτεχνικής αλιείας και για τους πολίτες και για τα σκάφη, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας, προτίθεται να προχωρήσει άμεσα και στη σύνταξη υπουργικής απόφασης για την επιμήκυνση ανανέωσης των αδειών αλιείας που τώρα είναι κάθε δύο χρόνια.
Στόχος του υπουργείου είναι η μείωση της γραφειοκρατίας προκειμένου στελέχη του λιμενικού να απεγκλωβιστούν και να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις του Σώματος.