> Voliotaki: Έρχονται πλειστηριασμοί! Το μόνο που σώζεται είναι η πρώτη κατοικία

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Έρχονται πλειστηριασμοί! Το μόνο που σώζεται είναι η πρώτη κατοικία

- Ξεκινούν άμεσα οι τεχνικές συζητήσεις που θα οδηγήσουν στην τελική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς
- Συμφωνία Χατζηδάκη – τρόικας για την προστασία της α’ κατοικίας
- Πηγές υπουργείου Ανάπτυξης: Όσοι είναι σε ανάγκη, να μην ανησυχούν

- Τέλος Δεκεμβρίου λήγει η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
Ανοιχτό τουλάχιστον μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, όταν λήγει η ισχύουσα ρύθμιση, παραμένει το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Μετά τη συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με στελέχη της τρόικας, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης μίλησαν για συμφωνία.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην προστασία της α’ κατοικίας αλλά πέραν αυτού δεν έγινε τίποτα άλλο γνωστό. Το μόνο που είπαν πηγές του υπουργείου ήταν πως άμεσα θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις ώστε στα μέσα Δεκεμβρίου να έχει παρθεί η οριστική απόφαση και να είναι έτοιμη η ρύθμιση.

«Ο φόβος που υπάρχει ότι θα τσακίσουμε την κοινωνία δεν προκύπτει από πουθενά. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν αυτοί που είναι σε ανάγκη. Τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν να ανησυχούν για το σπίτι τους», σημείωσε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, γράφει Το Έθνος.

Όπως αναφέρει το Capital, η κυβέρνηση θα κινηθεί στη βάση των όσων έχει πει δημόσια ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πως η πρώτη κατοικία όσων δε μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους δε θα κινδυνεύσει και πως η τελική ρύθμιση θα μπλοκάρει την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών αλλά θα επιτρέπει κατασχέσεις με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Όλι Ρεν: Δεν έχουμε ακόμη άποψη για τους πλειστηριασμούς

Και ενώ η άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχεται ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν άποψη για το θέμα.

Αυτή ήταν η απάντηση του Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή. Η ερώτηση προς την Κομισιόν ήταν «ποιες είναι οι προτάσεις με τις οποίες προσέρχεται, ως μέλος της τρόικα, στις σχετικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, …».

Ο Όλι Ρεν, στην απάντησή του, αφού έκανε αναφορά στο ιστορικό του νομικού πλαισίου που υπάρχει «για τα νοικοκυριά που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις οφειλές τους λόγω της επιδείνωσης της μακροοικονομικής κατάστασης» σημειώνει ότι «η Επιτροπή, για να εφαρμοστεί το βέλτιστο πρότυπο αντιμετώπισης του προβλήματος, ζήτησε λεπτομερή στοιχεία από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές σχετικά με τις παραμέτρους των ανεξόφλητων χρεών.

Η Επιτροπή θα είναι σε θέση να διατυπώσει τη γνώμη της αφού λάβει τα αιτηθέντα στοιχεία».