> Voliotaki: Γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις βουλευτές;

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις βουλευτές;

Όσο εντυπωσιακή ήταν η δικαστική απόφαση για τη σύλληψη των βουλευτών, άλλο τόσο ήταν η απόφαση της ίδιας της Δικαιοσύνης, λίγες ημέρες αργότερα, να τους αφήσει ελεύθερους.

Οι άνθρωποι που τη μία μέρα μεταφέρονταν σιδηροδέσμιοι, υπό τη συνοδεία δεκάδων πάνοπλων αστυνομικών, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι αποχώρησαν από τα δικαστήρια με...ταξί!

Από την πρώτη στιγμή, η Εισαγγελία...
του Αρείου Πάγου δεν χειρίστηκε το θέμα σωστά. Έκανε μία προκαταρκτική έρευνα μόλις πέντε ημερών, παραγγέλνοντας βιαστικά τις συλλήψεις των βουλευτών και δεκάδων ακόμη μελών της Χρυσής Αυγής, επί της ουσίας μόνο για ένα αδίκημα (εγκληματική οργάνωση). Και, αμέσως μετά, ανέθεσε στους πρωτοδίκες ανακριτές να διατάξουν την κράτηση των συλληφθέντων, πράγμα αδύνατο όπως φάνηκε, με εξαίρεση μέχρι τώρα την περίπτωση Λαγού.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου γνώριζε καλά ότι στη δικογραφία υπήρχαν μαρτυρίες που "έδεναν" την κατηγορία γενικά όμως για την οργάνωση και κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες, μετά τη δολοφονία Φύσσα, που επιβάρυναν μόνο Ρουπακιά-Πατέλη-Λαγό-Μιχαλολιάκο και κάποια περιφερειακά στελέχη. Και ήλπιζαν προφανώς ότι οι ανακριτές θα έβρισκαν στοιχεία και για τους υπόλοιπους συλληφθέντες. Σε δύο μέρες όμως;

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι η επιβολή περιοριστικών όρων στους Κασιδιάρη-Παναγιώταρο-Μίχο δεν σημαίνει ότι αθωώθηκαν. Τονίζουν ότι η ανάκριση είναι ακόμη στην αρχή της, αφού δεν έχει γίνει ακόμη συνδυασμός των επί μέρους υποθέσεων (ανθρωποκτονίες, απόπειρες, ξυλοδαρμοί κλπ). Άρα, μπορεί να κληθούν πάλι αν κάτι προκύψει στο μέλλον.

Αναφέρονται δε στο νόμο Καστανίδη, ο οποίος δεν επιτρέπει στους ανακριτές να προφυλακίζουν κατηγορούμενους για κατηγορίες που δεν επισύρουν μεγάλες ποινές, εφόσον δεν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (προηγούμενες αμετάκλητες καταδίκες κλπ).

Σίγουρα όμως η Δικαιοσύνη έπρεπε να τα γνωρίζει αυτά, προτού εκδώσει εντάλματα ειδικά για βουλευτές.

Όχι τίποτε άλλο, με τη "γκάφα" να διατάξει άρον-άρον τις συλλήψεις, παρέσυρε και τους δημοσιογράφους, που την πληρώνουν τώρα με "πυρά" επί δικαίων και αδίκων

Φάνης Καραμπατσάκης