Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε ένα γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τους αντάρτες έως ότου εγκαταλείψουν τα όπλα, ενώ εκτίμησε πως η Ρωσία, ο ισχυρότερος σύμμαχός του, συνεχίζει να υποστηρίζει την κυβέρνησή του περισσότερο παρά ποτέ.
Σε μια εκτεταμένη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel και θα δημοσιευθεί στο τεύχος του το οποίο ...κυκλοφορεί την Δευτέρα ο Άσαντ είπε πως δεν πιστεύει ότι είναι δυνατό να διευθετηθεί η σύρραξη στη Συρία μέσω διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες, κάνοντας μια δήλωση η οποία αναμένεται να διαψεύσει τις όποιες ελπίδες διατηρούσαν δυτικές κυβερνήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια πολιτική λύση.
«Κατά την άποψή μου, μια αντιπολίτευση που έχει πολιτικά όπλα δεν φέρει όπλα. Αν κάποιος θελήσει να εγκαταλείψει τα όπλα και θέλει να επανέλθει στην καθημερινή ζωή, να το συζητήσουμε», είπε ο Άσαντ.
Η σύγκρουση στη Συρία άρχισε όταν εκδηλώθηκε ένα κίνημα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, και σταδιακά μετατράπηκε σε έναν εμφύλιο πόλεμο μετά την εκστρατεία κυβερνητικής καταστολής που εξαπέλυσε η Δαμασκός. Πιστεύεται ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ένοπλη σύρραξη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα μια απόφαση που αξιώνει την εξάλειψη των χημικών όπλων της Συρίας και υιοθετεί ένα σχέδιο για να υπάρξει πολιτική μετάβαση στη Συρία.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και άλλες δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν τις δυνάμεις του Άσαντ για μια επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν σε προάστιο της Δαμασκού την 21η Αυγούστου που είχε αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Η συριακή κυβέρνηση και η σύμμαχός της Ρωσία επιρρίπτουν την ευθύνη στους αντικυβερνητικούς αντάρτες για την επίθεση αυτή.
Ο Άσαντ είπε στο Σπίγκελ ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει «ούτε ένα στοιχείο για δείγμα» ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά όπλα. «Δεν έχει τίποτε να προσφέρει πέρα από ψέματα», είπε ο Άσαντ, αντιπαραβάλλοντας την στάση της Ουάσινγκτον με εκείνη της Μόσχας, που επισήμανε ότι θεωρεί «αληθινούς φίλους». «Αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα για τι πρόκειται στ' αλήθεια. . . Οι Ρώσοι είναι πολύ πιο ανεξάρτητοι από εσάς στην Ευρώπη, όπου όλοι ευθυγραμμίζεστε πάρα πολύ με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι πιο αποφασισμένος παρά ποτέ να μας υποστηρίξει. . . Γνωρίζει από την δική του μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στην Τσετσενία τι περνάμε εδώ», ανέφερε ο Άσαντ.
Ο Σύρος πρόεδρος είπε ότι δεν ανησυχεί για την δική του μοίρα, και γι' αυτό ο ίδιος και η οικογένειά του ζει στην Δαμασκό τα δυόμισι χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος, ενώ πρόσθεσε ότι αισθάνεται πως ο συριακός λαός θα τον στηρίξει, αφού βλέπει την καταστροφή που φέρνουν οι αντάρτες.
Ο Άσαντ είπε ότι θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη Συρία δύο μήνες πριν από το τέλος της θητείας του, τον Αύγουστο του 2014, και ότι δεν μπορεί να πει από τώρα εάν θα είναι υποψήφιος. «Εάν δεν έχω πια την υποστήριξη του λαού, δεν θα είμαι υποψήφιος», είπε.
Ο Άσαντ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του ίσως έκανε λάθη, αναφερόμενος στη σκληρότητα με την οποία κατεστάλησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αλλά πρόσθεσε ότι παραμένει απόλυτα δεσμευμένος στην απόφασή του να «πολεμήσει την τρομοκρατία, να προασπίσει τη χώρα του».
Ο Σύρος πρόεδρος υποστήριξε ότι η κρίση στη Συρία προκλήθηκε από δυνάμεις εκτός της χώρας και ειδικά από μαχητές της αλ Κάιντα. Η οικονομική βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και η επιμελητειακή βοήθεια από την Τουρκία συντηρεί τους αντάρτες και συνεχίζει τον πόλεμο, υποστήριξε.
«Έχουμε εδώ την αλ Κάιντα με πολεμιστές από 80 χώρες», είπε ο Μπασάρ αλ Άσαντ. «Αντιμετωπίζουμε δεκάδες χιλιάδες μαχητές».