> Voliotaki: Σκληρή μάχη να μην επιστρέψουν η Βίκυ και η Αρετή στη φυλακή

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Σκληρή μάχη να μην επιστρέψουν η Βίκυ και η Αρετή στη φυλακή

Αρχές Οκτώβρη αναμένεται η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ των εξοπλιστικών προγραμμάτων που «μετουσιώθηκαν σε ακίνητα του Άκη Τσοχατζόπουλου και της οικογενείας του».

Τα μέλη του δικαστηρίου αποτιμώντας το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία, τα ευρήματα από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, τις καταθέσεις μαρτύρων, αλλά και τις απολογίες των κατηγορουμένων θα αποφασίσουν...
για το ποιοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και «να εγκλειστούν δια βίου στη φυλακή», όπως ευχήθηκε για την περίπτωση του πρώην υπουργού ο εισαγγελέας Π. Παναγιωτόπουλος και ποιοι πρέπει να τιμωρηθούν με επιείκεια, είτε λόγω της συνδρομής τους στη διερεύνηση της υπόθεσης, όπως ο Νίκος Ζήγρας, είτε λόγω αναγνώρισης κάποιων ελαφρυντικών.

Το μεγάλο στοίχημα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι αγορεύσεις των οποίων θα ξεκινήσουν την προσεχή Τρίτη, είναι να αποσπάσουν τουλάχιστον ένα ελαφρυντικό για τους εντολείς τους (π.χ πρότερος έντιμος βίος, μετέπειτα καλή συμπεριφορά, ειλικρινής μεταμέλεια) προκειμένου να τύχουν διαφορετικής ποινικής μεταχείρισης και να «πέσει» η ποινή στα… μαλακά.

Σκληρή μάχη αναμένεται να δώσουν οι συνήγοροι τόσο της Βίκυς Σταμάτη όσο και της Αρετής Τσοχατζοπούλου ώστε να μην επιστρέψουν στη φυλακή.

Ισχυρό όπλο στα χέρια τους θα αποτελέσει το γεγονός ότι αμφότερες είναι μητέρες ανήλικων παιδιών. Οι δικηγόροι της συζύγου και της κόρης του πρώην υπουργού θα επιχειρήσουν να κερδίσουν την αναγνώριση ελαφρυντικού και την αναστολή εκτέλεσης της όποιας ποινής τους επιβληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν και οι συνήγοροι των λεγόμενων «περιφερειακών» κατηγορουμένων στην υπόθεση, όπως ο αδελφός της Βίκυς Σταμάτη, Παναγιώτης, η πρώην σύζυγος του Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντενχάουερ, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Αρβανίτης και ο ιδιοκτήτης της ΙΑΝΟΣ Νίκος Καρατζάς.

Ωστόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Γιάννη Σμπώκο ο οποίος έχει κι άλλες εκκρεμείς υποθέσεις με κυρίαρχη αυτή του σκανδάλου των υποβρυχίων.

 «Όπως ο βοσκός φυλάει τα πρόβατα έτσι και ο Σμπώκος (πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών) φύλαγε τα χρήματα του Άκη Τσοχατζόπουλου...» ήταν η δικανική κρίση της εισαγγελέως που δεν άφηνε πολλά περιθώρια για διαφορετική ποινική αντιμετώπιση από αυτή που προβλέπεται για όσους κριθούν ένοχοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο, το πλαίσιο ποινής χωρίς την αναγνώριση κάποιου ελαφρυντικού είναι ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 χρόνια. Σε περίπτωση όμως αναγνώρισης ελαφρυντικού τότε το πλαίσιο ποινής είναι από 2 χρόνια έως 12 χρόνια κάθειρξη.

Ήδη, η τακτική εισαγγελέας της έδρας κ. Γεωργία Αδειλίνη έχει ζητήσει την ενοχή των 17 από τους 19 κατηγορουμένους και την απαλλαγή του επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και του δικηγόρου Σπυρίδωνα Χατζηνικολάου.

 Όπως ήταν επόμενο στο μεγαλύτερο μέρος της αγόρευσή της η κ. Αδειλίνη επικεντρώθηκε στη δράση του Άκη Τσοχατζόπουλου για τον οποίο είπε ότι οι αποδείξεις σε βάρος του υπήρξαν «συντριπτικές».

«Πήρε τόσες μίζες που ούτε ο ίδιος μπορούσε να τις υπολογίσει» σε σημείο μάλιστα που σκεφτόταν μέχρι «τη δημιουργία εταιρείας χρηματαποστολών για τη μεταφορά τους» όπως άλλωστε ο ίδιος είχε καταγράψει στις σημειώσεις του.

Περισσότερο σφοδρός υπήρξε στην αγόρευση του ο έτερος εισαγγελέας Π. Παναγιωτόπουλος ο οποίος στρεφόμενος στον πρώην υπουργό είπε: «Έχετε διαπράξει βαρύτατα εγκλήματα, εγκλήματα ατιμωτικά, σε βάρος του ελληνικού λαού και της ελληνικής πολιτείας.

 Παραβιάσατε τον όρκο που δώσατε να υπηρετείτε το δημόσιο συμφέρον, φερθήκατε με αλαζονεία, ακόμα και απέναντι στον άγραφο νόμο που επιβάλλει όρια στην ανθρώπινη δράση. Διαπράξατε πολλά και άνομα».