Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα αναφέρει ότι από τον φόρο ακινήτων (αρχής γενομένης από το 2014) θα εξαιρείται μόνον η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία που ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε μακροχρόνια άνεργο ή...
σε άνεργο που επιδοτείται για περισσότερους από έξι μήνες και έχει οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, το εμβαδόν του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι άνεργοι που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα ή αγροτεμάχια θα καταβάλουν κανονικά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων για κάθε ένα από αυτά τα ακίνητα.
Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, το θέμα της απαλλαγής, μείωσης ή καταβολής σε περισσότερες δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από φορολογούμενους που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια, σύμφωνα με τα «Νέα», θα κλειδώσει μετά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου και υπό την προϋπόθεση ότι η τρόικα θα δώσει τις σχετικές εγκρίσεις.
Έτσι, άγαμοι φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ ή έγγαμοι φορολογούμενοι με εισόδημα έως και 8.000 ευρώ που σήμερα τυγχάνουν διευκολύνσεων για την πληρωμή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) είναι πολύ πιθανόν να καταβάλουν κανονικά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων από το 2014, παρά την προφανή τους οικονομική αδυναμία.
Η τρόικα αμφισβητεί ήδη την εισπραξιμότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και το Yπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να αποφύγει τη σύγκρουση με τους δανειστές, έχει εξαιρέσει ελάχιστους φορολογουμένους από την πληρωμή του φόρου, που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ από το 2014.