Πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ, εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός, το οκτάμηνο εφέτος. Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, «καθιστά όλο και πιο εφικτό το στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στη Γενική Κυβέρνηση, στο τέλος του έτους».
Το αποτέλεσμα αυτό, μάλιστα, προκύπτει, χωρίς τον υπολογισμό της μεταφοράς των εσόδων...
από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και τα οποία ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ.
Ειδικά, δε, για τον Αύγουστο, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 367 εκατ. ευρώ. Πάντως, και ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες περιορίστηκαν κατά 6,4% έναντι του στόχου, στα φορολογικά έσοδα παραμένει «τρύπα», την οποία ο κ. Σταϊκούρας προσδιορίζει στα 713 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνοντας, όμως ότι η υστέρηση αυτή μπορεί να καλυφθεί τους επόμενους μήνες, με την πληρωμή των φόρων εισοδήματος και του ΦΑΠ.
Σημειώνεται ότι, σε σύγκριση με το οκτάμηνο πέρυσι, η «τρύπα» στα συνολικά έσοδα ανέρχεται στα 1,09 δισ. ευρώ.
«Τσεκούρι» έχει πέσει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι δαπάνες για το οποίο είναι στο οκτάμηνο μειωμένες κατά 71 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με πέρυσι (2,544 δισ. ευρώ έναντι 2,615 δισ. ευρώ) και κατά 1,306 δισ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο. Αν και, σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή, το τελευταίο δίμηνο, υπάρχει σταδιακή ενίσχυση των δαπανών του ΠΔΕ.
Όπως επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι στη δημοσιονομική διαχείριση, οι οποίοι προσδιορίζονται, κυρίως, στους τομείς των ασφαλιστικών ταμείων (πρόσθετες ανάγκες ενίσχυσης) και στις δράσεις για την υγεία. Για το συγκεκριμένο λόγο, έως τώρα χρησιμοποιείται με εξαιρετική φειδώ το αποθεματικό της χώρας (έχει δαπανηθεί μόνον 328 εκατ. ευρώ ή το 30% από το συνολικό 1,1 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, από τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκύπτουν τα εξής:
1. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα περίπου 3 δισ. ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ, κατά το οκτάμηνο. Μόνο τον Αύγουστο, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 367 εκατ. ευρώ. Το οκτάμηνο του 2012, υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ. Ο στόχος του προϋπολογισμού, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ.
2. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε και διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ (ο στόχος ήταν για έλλειμμα 7,8 δισ. ευρώ). Την αντίστοιχη περίοδο του 2012, το έλλειμμα ήταν 12,5 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα, κατά το οκτάμηνο του 2013, μειώθηκε στο 1,3% του ΑΕΠ από 6,5% του ΑΕΠ, που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
3. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 34.943 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.956 εκατ. ευρώ ή 5,9% έναντι του στόχου του οκταμήνου 2013 (32.987 εκατ. ευρώ).
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 30.964 εκατ. ευρώ, 1.157 εκατ. ευρώ ή 3,9%, υψηλότερα έναντι του στόχου του οκταμήνου (29.807 εκατ. ευρώ).
Η καλή πορεία των εσόδων συνεχίστηκε και τον Αύγουστο με τους έμμεσους φόρους να υπερβαίνουν το μηνιαίο στόχο κατά 494 εκατ. ευρώ ή 26,5%. Η καλή πορεία των έμμεσων φόρων υπερκάλυψε την αρνητική απόκλιση των άμεσων φόρων οι οποίοι υστέρησαν κατά 158 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 1.677 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1.835 εκατ. ευρώ.
Και τον Αύγουστο συνεχίστηκε η μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων του στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (ANFA's - πληρωμές από Πορτογαλία και Βέλγιο).
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η υστέρηση που εξακολουθεί να υφίσταται στα φορολογικά έσοδα, αποδίδεται αποκλειστικά πλέον στους φόρους εισοδήματος και τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, λόγω των παρατάσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την καθυστέρηση είσπραξης των φόρων ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ 2011- 2012).
Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 32 δισ. ευρώ, περίπου 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί.
Ειδικότερα, για τον Αύγουστο, τα έσοδα προ επιστροφών του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 400 εκατ. ευρώ ή κατά 10,2% έναντι του μηνιαίου στόχου. Ενώ τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 4,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 421 εκατ. ευρώ ή κατά 11,4% έναντι του μηνιαίου στόχου.
Αναλυτικότερα, για τον Αύγουστο:
- Τα έσοδα από άμεσους φόρους παρουσίασαν υστέρηση κατά 158 εκατ. ευρώ ή 8,6% έναντι του μηνιαίου στόχου. Η υστέρηση αυτή αποδίδεται στα μειωμένα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στην υποβολή και, συνεπώς, στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και στα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, λόγω της καθυστερημένης αποστολής του φόρου ακίνητης περιουσίας.
- Οι έμμεσοι φόροι είναι αυξημένοι κατά 494 εκατ. ευρώ ή κατά 26,5% έναντι του μηνιαίου στόχου. Για όλο το οκτάμηνο, είναι 328 εκατ. ευρώ υψηλότεροι από τους στόχους.
Μάλιστα, είναι υψηλότεροι κατά 15%, σε σχέση ακόμα και με τον Αύγουστο του 2012, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά τον Ιούλιο.
4. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 37.384 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.435 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (40.820 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 34.840 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2.130 εκατ. ευρώ, κυρίως, λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.940 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.376 εκατ. ευρώ).
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8.131 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 18,9%. Η μείωση αυτή οφείλεται, κυρίως, στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2.840 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 9,1%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5.707 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 51,6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Διαμορφώθηκαν στα 28,4 δισ. ευρώ, 2,8 δισ. ευρώ ή 9,1% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και 1,9 δισ. ευρώ ή 6,4% χαμηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί για το οκτάμηνο του έτους.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι εφέτος, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χορηγήθηκε η έκτακτη παροχή των δικαστικών (104 εκατ. ευρώ), είναι αυξημένες οι δαπάνες περίθαλψης (15 εκατ. ευρώ), οι δαπάνες κάλυψης ελλειμμάτων των νοσοκομείων (53 εκατ. ευρώ), οι αποδόσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (112 εκατ. ευρώ) και οι επιδοτήσεις για την αγροτική ανάπτυξη (31 εκατ. ευρώ).
Επίσης, χορηγήθηκε επίδομα θέρμανσης (80 εκατ. ευρώ) και αυξήθηκαν οι λειτουργικές και λοιπές δαπάνες, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας αποφυγής δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (38 εκατ. ευρώ), ενώ ιδιαίτερα αυξημένες είναι και οι επιχορηγήσεις προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (264 εκατ. ευρώ).
5. Οι δαπάνες του ΠΔ) διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ, χαμηλότερες οριακά έναντι της περυσινής περιόδου και σημαντικά μειωμένες έναντι του στόχου. Ωστόσο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 40% και 28% έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2012, αποτυπώνοντας τη σταδιακή ενίσχυση της τάσης απορρόφησης των επενδυτικών πόρων.
Όπως επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, "το πρωτογενές πλεόνασμα, στο τέλος του έτους, εάν εξαιρεθεί η επίδραση της ύφεσης και άλλοι συγκυριακοί παράγοντες, εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης.
Και η επίτευξη του στόχου αυτού θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη διαδικασία της επώδυνης, αλλά αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί με αξιοπρέπεια στα πόδια της και θα ενισχύσει την αξιοπιστία της. Ενώ, ταυτόχρονα, θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής".