> Voliotaki: Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων για τον αρχαίο τάφο στην Αμφίπολη

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων για τον αρχαίο τάφο στην Αμφίπολη

Ανακοίνωση εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων για τον τάφο που ανακαλύφθηκε στην Αμφίπολη Σερρών και πολλοί λένε πως πιθανόν ανήκει στο Μέγα Αλέξαδρο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, σχετικά με την ανασκαφή μεγάλου κτιστού περιβόλου...
του 4ου αι. π.Χ. στη θέση Καστά Αμφίπολης, ενημερώνει για τα ακόλουθα: Οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει στη δεκαετία του ’60 από τον αείμνηστο Δ. Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα δύο τελευταία χρόνια από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ. Αικατερίνη Περιστέρη.

Επίσκεψη Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας σε Αμφίπολη
Οι έρευνες φέρνουν στο φώς ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. Πρόκειται για εξαιρετικά αξιόλογο κτιστό περίβολο που ορίζει χωμάτινο τύμβο και είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου. Έχει συνολικό ύψος 3,00μ. διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που κατά μία εκδοχή ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου.

Το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη.

Επιπλέον σύμφωνα με το anexartitos τις ανασκαφές επισκέφθηκαν διαδοχικά, στο τέλος της Ανοιξης και ο Αναπληρωτής Υπουργος Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Τζαβάρας, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ.Καράογλου και ο Περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας κ.Τζιτζικώστας, όπως και μέλη της «κλιμακας» με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο, οι οποίοι ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη της ανασκαφής την κυρία Περιστέρη για την πορεία των έργων και υποσχέθηκαν χρηματοδότηση για την συνέχιση της ανασκαφής. Πάντως να επισημάνουμε την πικρή αλήθεια ό,τι η χρηματοδότηση είναι γενικά πενιχρή και η ανασκαφή προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Σε κάποιο άλλο κράτος πιθανόν μια τέτοια ανακάλυψη θα κινητοποιούσε τους κρατικούς φορείς οι οποίοι θα έκαναν τα αδύνατα δυνατά να έρθουν στο φως τα αρχαιολογικά ευρήματα που κρύβει ο λόφος Καστα.