> Voliotaki: Με υπογραφή Γεωργιάδη θα κυκλοφορήσουν καινοτόμα φάρμακα

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Με υπογραφή Γεωργιάδη θα κυκλοφορήσουν καινοτόμα φάρμακα

Τέλος στην αγωνία των ασθενών σοβαρών παθήσεων και στην καθυστέρηση δύο και πλέον ετών έρχεται να βάλει ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς το απόγευμα οριστικοποιείται η κυκλοφορία στην ελληνική αγορά καινοτόμων φαρμάκων και μοναδικών θεραπειών.

Τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα αφορούν σε νέες θεραπείες που δεν προϋπήρχαν και θα δώσουν νέες θεραπευτικές διεξόδους σε εκατοντάδες ασθενείς.

Εντύπωση προκαλεί...
το γεγονός ότι ο πρώην υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, δεν έδινε επί δυόμιση χρόνια την απαραίτητη έγκριση για την κυκλοφορία καινοτόμων φαρμάκων από τις φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα.

Αντιθέτως, ο κ. Γεωργιάδης με την άμεση αντίδρασή του δίνει την έγκριση ώστε να περιληφθούν στο νέο δελτίο τιμών 80 με 100 καινοτόμες και μοναδικές θεραπείες. Η έκδοση του νέου δελτίου τιμών των φαρμάκων αναμένεται στο τέλος Αυγούστου. Ο Υπουργός Υγείας εξέτασε τις προτάσεις για τον καθορισμό ενιαίας πολιτικής φαρμάκου που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε συνάντηση στο υπουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγμένα αυτά φάρμακα κυκλοφορούσαν κανονικά στην υπόλοιπη Ευρώπη όλο το προηγούμενο διάστημα. Με την αναιτιολόγητη στάση του κ. Σαλμά έμοιαζε σαν στην Ελλάδα ένα «αόρατο χέρι» να πάγωνε τη διαδικασία έγκρισης.

Τώρα πλέον όλοι οι Έλληνες θα έχουν πρόσβαση στα σύγχρονα και καινοτόμα σκευάσματα μετά την απόφαση Γεωργιάδη να μπουν στον κατάλογο τιμών και να διακινηθούν στην ελληνική αγορά.