Σειρά αλλαγών στις ρυθμίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έγιναν απόψε στη Βουλή, με κυριότερη τη δυνατότητα που δίνεται στους Aντιπεριφερειάρχες να αποφασίσουν όχι μόνο για τον αριθμό των Κυριακών που θα μπορούν - πάντα σε προαιρετική βάση - να λειτουργούν τα καταστήματα, αλλά και τις περιοχές στις οποίες θα ισχύει η απελευθέρωση, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Η βασική ρύθμιση παραμένει ωστόσο...ότι όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο (δύο τα Χριστούγεννα, μία το Πάσχα και από μία στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους που καθιερώνονται) ενώ με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη θα ορίζεται πόσες επιπλέον Κυριακές (μέχρι 45) θα μπορούν να λειτουργούν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις (έως 250 τ.μ.).
Οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών θα πρέπει να εκδοθούν σε διάστημα τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (αντί για δύο που προέβλεπε η ρύθμιση που είχε κατατεθεί) και προστέθηκε επίσης η δυνατότητα αναθεώρησης της απόφασης μια φορά το χρόνο, αρχής γενομένης από το 2015.
Μία ακόμη αλλαγή που έγινε σήμερα προβλέπει κυρώσεις για τους αντιπεριφερειάρχες που δεν θα εκδώσουν αποφάσεις στην τρίμηνη προθεσμία. Επίσης, αφαιρέθηκε η διαφοροποίηση για Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη όπου κατά την αρχική ρύθμιση την απόφαση θα ελάμβαναν οι Δήμαρχοι αλλά με την τροποποίηση που έγινε μεταφέρθηκε στους αντιπεριφερειάρχες.
Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, το ΠΑΣΟΚ που είχε ζητήσει τη διαφοροποίηση άλλαξε γνώμη και το υπουργείο δεν έχει λόγο να μη δεχθεί την αλλαγή.
Με αλλαγές που είχαν γίνει νωρίτερα στην Επιτροπή, προβλέφθηκε επίσης συγκεκριμένο εύρος ωραρίου λειτουργίας τις Κυριακές, μετά τις 11 το πρωί (λαμβάνοντας υπόψη τις θρησκευτικές ανάγκες) έως τις 8 το βράδυ. Δεν αλλάζει πάντως το καθεστώς στις τουριστικές περιοχές όπου επιτρέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία διευρυμένο ωράριο.
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε στη Βουλή ότι η ρύθμιση ακολουθεί την τάση απελευθέρωσης που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία το 2011 μόνο σε πέντε από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, και στην Ελλάδα εξακολουθούσε να ισχύει απόλυτη απαγόρευση.
Τόνισε ακόμη ότι η ρύθμιση διευρύνει τις επιλογές των καταναλωτών και δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες, όπως ισχύει σε όλες τις ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες, να κάνουν τις αγορές τους και τη συγκεκριμένη ημέρα.