> Voliotaki: Δημόσιο: ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν – Τι ισχύει μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Δημόσιο: ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν – Τι ισχύει μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

- Οι εκτός ΑΣΕΠ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου οι επόμενοι που φεύγουν από το Δημόσιο
- Δεν κάνει πίσω η τρόικα στις 15.000 απολύσεις υπαλλήλων ως το τέλος του 2014
- Μπόνους συντάξιμα έτη σε πολλούς για να μην χάσουν και τη σύνταξη
- Δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες και καθηγητές τεχνικών λυκείων δείχνουν... το δρόμο

Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε είναι το πρώτο που βάζει ουσιαστικά την επίσημη “βούλα” για τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Η τρόικα δεν έχει κάνει ούτε στο ελάχιστο πίσω από το στόχο των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η αρχή έγινε με την ΕΡΤ αλλά ήταν μονάχα η αρχή. Ήδη η νέα λίστα επεξεργάζεται καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να “κλείσει” ο αριθμός των 4.000 απολύσεων για φέτος, ώστε να μην υπάρχουν ... κενά για το 2014.

Τα όσα έγιναν με τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες, αλλά και τους εκπαιδευτικούς των τεχνικών λυκείων δείχνουν και τα επόμενα στάδια των απολύσεων στο Δημόσιο.
Πρώτοι μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο όσοι υπηρετούν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και μάλιστα όσοι δεν έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και όσοι θεωρούνται χαμηλής εκπαίδευσης.

Πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ και μεταπτυχιακό... σώζουν Με τις ρυθμίσεις που τελικά προβλέφθηκαν σε αυτό το πολυνομοσχέδιο φάνηκε ότι η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ εξασφαλίζει τη θέση στο δημόσιο, αλλά όχι μια συγκεκριμένη θέση, αφού όπως φάνηκε οι δημοτικοί αστυνομικοί, για παράδειγμα, μετατάσσονται.

Η υψηλή εξειδίκευση, μεταπτυχιακό και διδακτορικό, όπως φάνηκε στο πολυνομοσχέδιο, εξασφαλίζουν μια πιο μόνιμη θέση και σίγουρα τη διατήρηση της θέσης στο Δημόσιο.
Με το πολυνομοσχέδιο προστατεύονται τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, αλλά και γονείς ή σύζυγοι αναπήρων με το πλαφόν στο εισόδημα να αυξάνεται στις 12.000 ευρώ.

Από το παράδειγμα των σχολικών φυλάκων μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι υπάλληλοι θα απομακρύνονται μεν από το δημόσιο, θα τους δίδεται όμως η δυνατότητα αναγνώρισης ως και πέντε ετών, ώστε όσοι είναι κοντά στη σύνταξη να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πιο εύκολα.

Πάντως το πολυνοσχέδιο άνοιξε το δρόμο για χιλιάδες μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων από τη μια υπηρεσία στην άλλη, αλλά και για τη διαθεσιμότητα άλλων τόσων.

Η διαθεσιμότητα πλέον θα διαρκεί ως 8 μήνες (ήταν ως τώρα 12 μήνες) και οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους. Εάν στο διάστημα αυτό δεν βρεθεί νέα θέση στο Δημόσιο θα απολύονται και ως αποζημίωση θα λαμβάνεται η πληρωμή τους με το 75% κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας.

Επί της ουσίας μαζί με τους καθηγητές των τεχνικών λυκείων ήδη 54 ειδικότητες του δημοσίου μπήκαν σε καθεστώς κινητικότητας με το ερωτηματικό της απόλυσης και έπεται και συνέχεια.