> Voliotaki: TO AΠΟΧΕΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΝΕΡΩΝ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

TO AΠΟΧΕΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΝΕΡΩΝ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: «Επανένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του έργου κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, επεξεργασίας λυμάτων και διάθεσης εκροής Καλών Νερών Δήμου Νοτίου Πηλίου»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε την απένταξη του έργου κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, επεξεργασίας λυμάτων και διάθεσης εκροής Καλών Νερών Δήμου Νοτίου Πηλίου στο Ν. Μαγνησίας συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο μετατοπίστηκε χρονικά από την παρούσα προγραμματική περίοδο στη νέα 2014-2020, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της τοπικής Δημοτικής Αρχής, η οποία μέσω υπομνήματος διαμαρτυρίας, θεωρεί την απένταξη...
του έργου απαράδεκτη και τελείως αναιτιολόγητη, καθώς δεν ελήφθη υπόψη η αναγκαιότητα υλοποίησής του για την περιοχή. Επιπλέον, κινδυνεύει με την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της έλλειψης αποχετευτικού σε περιοχές άνω των 2000 κατοίκων.

Η εγκατάσταση και η λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου Καλών Νερών θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του Παγασητικού Κόλπου, μιας κλειστής θάλασσας με περιορισμένες δυνατότητες συνεχούς και αέναης ανανέωσης των υδάτων της, από τα λύματα.

Με δεδομένο ότι η επανένταξη και εκτέλεση του έργου κρίνεται απαραίτητη και για την επίτευξη της ανάπτυξης του τουρισμού,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, προκειμένου να επανενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να διασφαλιστεί η περαίωση και των δύο φάσεών του -μελέτης και κατασκευής- το έργο κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, επεξεργασίας λυμάτων και διάθεσης εκροής Καλών Νερών Δήμου Νοτίου Πηλίου, με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής και, κυρίως, την προστασία του Παγασητικού Κόλπου από τα λύματα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θωμάς Ψύρρας

Γιώργος Κυρίτσης