Κατά την περίοδο προετοιμασίας για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ οι Ρουμάνοι πολιτικοί υποστήριζαν ότι η είσοδος σε έναν πανίσχυρο στρατιωτικό οργανισμό αυτομάτως θα ενίσχυε τις ρουμανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες θα αποκτήσουν μια πρωτόγνωρη αποτελεσματικότητα και ισχύ.
Σήμερα, ανάλογα επιχειρήματα μπορεί να συναντήσει κανείς στις ομιλίες διαφόρων ρωσοφοβικών...από τις χώρες της εγγύς αλλοδαπής. Η πραγματικότητα διαφέρει ριζικά από τα όνειρα των ανατολικοευρωπαίων πολιτικών.
Η είσοδος στο ΝΑΤΟ οδήγησε την καταστροφή της ρουμανικής πολεμικής βιομηχανίας, ενώ οι Ρουμάνοι στρατιωτικοί δεν παρέλαβαν, τελικά, νέα αμερικανική πολεμική τεχνολογία. Πολύ περισσότερο, που το κράτος υποχρεώθηκε να προκαταβάλει την αγορά δύο παροπλισμένων βρετανικών φρεγάδων, οι οποίες από καιρός έχουν εξαντλήσει το βίο τους, και σήμερα θεωρούνται τα μοναδικά «αξιόμαχα» καράβια του ρουμανικού πολεμικού ναυτικού.
Οι Αμερικανοί σύμμαχοι όχι μόνο αρνούνται να εξοπλίσουν δωρεάν τους ανατολικοευρωπαίους υποτελείς τους, αλλά τους υποχρεώνουν να πληρώσουν δυο και τρεις φορές ακριβότερα στρατιωτικούς εξοπλισμούς δευτέρας διαλογής.
Η τελευταία συμφωνία για τον εξοπλισμό του ρουμανικού στρατού προκάλεσε τη δημόσια κατακραυγή ακόμη και των πλέον φιλοαμερικανών δημοσιογράφων. Υπό την πίεση της Ουάσιγκτον το ρουμανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την αγορά 12 μεταχειρισμένων πολυδύναμων ελαφρών καταδιωκτικών τέταρτης γενιάς F-16 Falcon παραγωγής General Dynamics.
Το τίμημα της συμφωνίας είναι ύψους 628 εκατομμυρίων ευρών, ποσό δυσβάσταχτο για μια χώρα που βιώνει οικονομική κρίση. Ο ρουμανικός Τύπος χαρακτήρισε τα παλιά αεροσκάφη ως «ιπτάμενα φέρετρα» και σημειώνει πως τα παλιά αυτά αεροσκάφη τα χρησιμοποίησε ο Πορτογαλικός στρατός και πως ουσιαστικά είναι παντελώς άχρηστα.
Η Σουηδική εταιρεία SAAB πρότεινε στη ρουμανική κυβέρνηση να αγοράσει τα νέα αεροσκάφη Saab JAS 39 Gripen με πολύ πιο συμφέροντες όρους, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας του leasing.
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες ανοιχτά υπονόμευσαν τις προσπάθειες της Σουηδικής κατασκευάστριας εταιρείας να λάβει παραγγελία και τα κατέφεραν εν τέλει. Οι Ρουμανικές αρχές θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ποσά κατά 2 και 3 φορές ακριβότερα για την αγορά παλιών αεροσκαφών, ενώ οι Ρουμάνοι πιλότοι θα πρέπει να ελπίζουν στην αξιοπιστία των «ιπτάμενων φέρετρων».
ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ