> Voliotaki: Ο Βαρδάρης δεν φυσάει πια όπως παλιά

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ο Βαρδάρης δεν φυσάει πια όπως παλιά

Φύσηξε ο Βαρδάρης και καθάρισε” τραγουδούσε ο Νίκος Παπάζογλου για την αγαπημένη του πόλη, κάτι που όμως αποδεικνύεται μύθος γιατί τελικά η Θεσσαλονίκη έχει 25% λιγότερο άνεμο απ΄ ό,τι η Αθήνα!

Το... μύθο του Βαρδάρη που καθαρίζει την ατμόσφαιρα κατέρριψε ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβαλλοντικών Δράσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Μάξιμος Πετρακάκης, παρουσιάζοντας, σε συνέντευξη τύπου, τα ετήσια αποτελέσματα των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων και όζοντος, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος....


Σύμφωνα με τον κ. Πετρακάκη, τα κλιματολογικά δεδομένα και κυρίως η αυξημένη υγρασία, ευνοούν την εμφάνιση της αιθαλομίχλης στην πόλη, από το Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο ενώ ο... Βαρδάρης τελικά δεν κάνει συχνά την εμφάνισή του.

Γενικά πάντως, κατά τη χειμερινή περίοδο στην μετά την κρίση εποχή, η επιλογή της φθηνής και επιζήμιας για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, λύσης της θέρμανσης με προϊόντα βιομάζας, που καίγονται σε μη πιστοποιημένες εστίες καύσης (ξυλόσομπες, τζάκια), συντελεί στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

“Πολύ σοβαρό είναι και το πρόβλημα της φωτοχημικής ρύπανσης σε συνδυασμό με τον καύσωνα, αφού το όζον (Ο3), παρουσιάζει διαχρονικά αυξητικές τάσεις και επιπρόσθετα, το έτος 2012 εμφανίζει περισσότερες ημέρες με συγκεντρώσεις πάνω από το θεσμοθετημένο όριο της Ε.Ε” τόνισε ο κ.Πετρακάκης.

Όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια, παρατηρήθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις τις χειμωνιάτικες Κυριακές και αργίες, καθώς επίσης και τις βραδινές ώρες, όταν οι οικογένειες συγκεντρώνονται στην κατοικία τους και προσπαθούν να ζεσταθούν.

“Ιδιαίτερα για τα αναπνεύσιμα μικροσωματίδια PM2,5, που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες από την καύση βιομάζας, παρατηρήθηκε αύξηση 31% στο σταθμό μέτρησης της Εγνατίας” είπε ο κ.Πετρακάκης. Ξεκαθάρισε πάντως ότι μπορεί η ρύπανση από τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδιών να είναι αυξημένη τον χειμώνα, εξαιτίας της θέρμανσης, τους θερμότερους όμως μήνες μειώνεται κατά 20%.

Εντούτοις, αυξητική τάση στις συγκεντρώσεις του όζοντος παρατηρείται διαχρονικά στη Θεσσαλονίκη, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις να καταγράφονται στις περιφερειακές αστικές περιοχές επειδή οι φωτοχημικές αντιδράσεις σχηματισμού του όζοντος γίνονται, αφού πρώτα δημιουργηθούν από την κυκλοφορία οι πρόδρομοι ρύποι στο κέντρο της πόλης.