> Voliotaki: Ενιαίο πακέτο για όλες τις μάρκες τσιγάρων στην Ιρλανδία

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ενιαίο πακέτο για όλες τις μάρκες τσιγάρων στην Ιρλανδία

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος είναι η 31η Μαΐου και, με την ευκαιρία, στο Δουβλίνο ανακοινώθηκε η απόφαση του Ιρλανδού υπουργού Υγείας, Τζέιμς Ράιλι, για επιβολή ενός ενιαίου πακέτου τσιγάρων για όλες τις μάρκες. 

Η απόφαση σηματοδοτεί την έναρξη μιας στοχευμένης αντικαπνιστικής καμπάνιας στην Ιρλανδία.

Το νέο πακέτο θα έχει ενιαίο μέγεθος και χρώμα για όλες τις μάρκες ενώ το μεγαλύτερο μέρος του θα καταλαμβάνουν φωτογραφίες που...
θα δείχνουν τις καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία.

Θα απαγορεύεται οποιαδήποτε σχεδιαστική τεχνική, η εισαγωγή λογοτύπων ή σημάτων καθώς και η χρήση λέξεων όπως «μαλακό» ή «ελαφρύ». Οι καπνοβιομηχανίες θα μπορούν μόνο να τοποθετούν το logo της μάρκας στην κάτω πλευρά του πακέτου.

«Το κάπνισμα επιβαρύνει την κοινωνία μας με αρρώστιες και θνησιμότητα. Συνολικά, περισσότεροι από 5.200 άνθρωποι στην Ιρλανδία χάνουν τη ζωή τους ετησίως από ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με το κάπνισμα. Ένας στους δύο ανθρώπους πεθαίνουν εξαιτίας του εθισμού τους», δήλωσε ο Ράιλι που τυχαίνει να είναι γιατρός στο επάγγελμα.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι και ο ίδιος έχει χάσει τον πατέρα και τον αδερφό του, επίσης γιατρούς, από παρόμοιες ασθένειες. Το γεγονός αυτό τον κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητο στο ζήτημα και προσθέτει επιπλέον ζήλο στην εκστρατεία για τη διακοπή του καπνίσματος.

Η Ιρλανδία θα γίνει η δεύτερη χώρα που κηρύσσει τόσο δυναμικά πόλεμο στο κάπνισμα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας, η οποία έχει κάνει δραστικές κινήσεις ενάντια στην προώθηση των προϊόντων καπνού τα τελευταία χρόνια. Μερικά από τα μέτρα που έχουν ήδη κατοχυρωθεί νομικά στη χώρα, είναι η απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους εστίασης και εργασίας, η απαγόρευση κάθε είδους διαφημίσεων καπνού ή προβολής σε καταστήματα λιανικής και η υιοθέτηση ενιαίου πακέτου για όλες τις μάρκες.

Την απόφαση αυτή χαιρετίζουν ο Ιρλανδικός Σύλλογος κατά του Καρκίνου και το Ιρλανδικό Καρδιολογικό Ίδρυμα ενώ ο πρόεδρος της Ιρλανδικής Κίνησης για το Κάπνισμα και την Υγεία, δόκτωρ Ρός Μόργκαν τόνισε ότι «τα ενιαία πακέτα τσιγάρων είναι απαραίτητα για να ανταγωνιστούν τις τακτικές των καπνοβιομηχανιών.

 Για να αναπληρώσουν τον αριθμό όσων Ιρλανδών κόβουν το κάπνισμα, οι βιομηχανίες χρειάζεται να προσελκύουν περίπου 50 νέους καπνιστές την ημέρα. Δεδομένου ότι το 78% των καπνιστών δηλώνει σε έρευνα ότι ξεκίνησε το κάπνισμα πριν την ηλικία των 18 χρόνων, είναι ξεκάθαρο ότι οι τακτικές προώθησης που χρησιμοποιούν οι εταιρείες απευθύνονται ουσιαστικά σε ανήλικους», είπε μεταξύ άλλων.

Παρόλα αυτά δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. «Η απόφαση αυτή δίνει το πλεονέκτημα σε εγκληματικές συμμορίες να επωφεληθούν από την πώληση παράνομου καπνού», διαμαρτύρεται ο Άντριου Μίνγκλερ, διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας «John Player»

. Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και η ιρλανδική ένωση Λιανοπωλητών Κατά του Λαθρεμπορίου, οι οποίοι κατηγόρησαν τον υπουργό Υγείας ότι «δεν δίνει δεκάρα για τους ανεξάρτητους εμπόρους λιανικής και τροφοδοτεί το παράνομο εμπόριο καπνού»

«Ο υπουργός Ράιλι έχει αγνοήσει το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα λαθραίων τσιγάρων σε αυτή τη χώρα και ότι η ομοιόμορφη συσκευασία θα διευκόλυνε την παραγωγή τσιγάρων που θα πωλούνται στη μαύρη αγορά», δήλωσε εκπρόσωπος της ένωσης.

Το μέτρο θα εφαρμοσθεί από τις αρχές τους 2014.